Тома Биков - едно от остриетата на ГЕРБ, бълва изречения

...
Тома Биков - едно от остриетата на ГЕРБ, бълва изречения
Коментари Харесай

Биков обвини протестиращите за сегашната криза. Но всичко било по план

Тома Биков - едно от остриетата на ГЕРБ, бълва фрази в ефира на Нова телевизия, само че без да дава основни отговори. Срамува ли се от плана на ГЕРБ за новата Конституция, на фона на рецензиите на конституционалистите и Венецианската комисия, не стана ясно. Имал рецензии, само че не ги уточни. Освен това стана ясно, че отговорни за сегашната обстановка с ковид не са ръководещите, а обществото. Иначе проблеми имало, призна той. Но властта се оправя добре, всичко върви по проект, който обаче търпял промени непрекъснато.
Общо взето това се разбра по време на изявлението на Тома Биков.

" Разбира се, че лечебните заведения са претъпкани ".

" Разбира се, че има проблеми ".

" Немарливи сме към профилактиката, в това число и с ковид. От една страна е безотговорността. Другото е суматохата - има част от хората, които считат, че би трябвало да бъдат признати ".

Паниката обаче струеше от телевизионния ефир още напролет, когато на ежедневни утринни брифнги група хора официално обясняваха числа, а след това предупреждаваха за страшните неща, които предстоят. Паниката бе предстояща реакция. А проблемите в здравната система са известни на всички, даже на ръководещите.

" Системата работи. Да, има недостатъци в тази система, само че тя работи ".

Бисерите от устата на Тома Биков не стопираха в продължение на близо съвсем половин час в студиото. Системата работи, без значение дали работи добре или не. Но българите са отговорни за протичащото се. По-специфично протестиращите. Защото българското общестов е било демобилизирано в тази битко и то от съответни хора, " които обясняваха, че маските са, с цел да им пречим, приказваха, че това е тирания ".

Сега същият човек, който беше срещу носенето на маски обаче бе назначен за шеф на Коронавирус отделението в Инфекциозна болница.

" Добре, че Мангъров се съгласи да бъде там, с цел да разбере защо става въпрос ", уточни Биков.

Хлъзгав въпрос обаче сложи Биков в шах. Чрез него той призна, че това, което се случва сега, е по проект. ФрогНюз напомня, че лечебните заведения издишат, лекарите са на лимита, а към този момент няколко пъти се оповестява за умряли пациенти, на които е бил отхвърлен банкет. Един от най-скандалните случаи е от Пловдив, където двама души починаха на стълбите на лечебно заведение, до момента в който чакат хоспитализация.

Но всичко е по проект. Който обаче търпи промени. Но къде е проектът - не се разбра. Не е ясно и къде може да се види. Реорганизацията на лечебните заведения обаче вървяло относително сполучливо. Всичко било сполучливо, откакто лечебните заведения не престават да работят, уточни още Биков.

" Всичко е по проект. Той не е дълготраен, тъй като взимаме решения всеки ден и всяка седмица и най-сетне би трябвало да се доверим на хората, които се занимават с това - Националният действен щаб. Това нито е Слави, нито е Мая Манолова, нито е Радев ", уточни Биков.

Очевидно една от главните му задания бе да измества фокуса от рецензиите към здравната система и реакцията на властта към политическите съперници и мятане на обвинявания за протичащото се в непозната градина. Аргументите на Биков представляваха по-скоро паническа плеяда от опорки.

Икономическата рецесия и бюджетът

" До момента са взети ограничения във връзка с икономическата рецесия и самият бюджет е в тази посока. Освен него, чакаме и европейската помощ. Готови сме да помогнем на хората изключително. Не мога да разглася нашия стопански проект за новата обстановка. Той се прави сега и ще бъде обявен. Да, ще има пари за хората, които ще останат без работа. Знам, тъй като това се мисли. Ако има нови затваряния, ще има нови ограничения. Никой няма да бъде оставен самичък. От тази обстановка можем да излезем дружно - и страната, и хората би трябвало да преодолеем това предизвикателство. Целта на страната е да омекоти ударите за тези, които са потърпевши. Не е въпрос единствено на пазарлък. Става дума и за времеви фактор, който е доста значим. Всички министри са в контакт със секторите, водят се диалози и с бизнеса. Никой няма да бъде оставен в състояние, в което да е самичък ", увери Биков.

Въпросът е по какъв начин. Но и това не стана ясно, тъй като се мисли сега.

Проектът за нова Конституция

Междувременно стана ясно, че ненадейно в дневния ред на Народното събрание бе вмъкната точката за свикването на Велико народно събрание и съответния план на ГЕРБ, който бе избран като маньовър на властта още преди месеци.

Проектът бил импортиран болести предложенията на протестиращите.

" Е, по какъв начин да не желаеха това? Първо това желаеха - Велико национално заседание. После споделиха, че не желаят. 90% от предложенията им бяха включени в плана. Тази точка би трябвало да мине, тъй като още лятото беше ясно, че ноември месец би трябвало да се вземе решение. По всички знаци това няма да стане ", уточни Биков.

" Имам забележки към плана, не съм " За " всяко предложение. Не съм склонен с аргумента на Венецианската комисия, че липсва спор. Самата ни Конституция бе призната от Велико народно събрание, свикано от Народно заседание. Това явно не е тематика сега, само че бе извънредно значимо преди 2-3 месеца. Ако бяхме послушали опозицията лятото, може би в този момент щяхме да си приказваме за идните в неделя избори. Нямаше да имаме бюджет, нямаше да имаме стопански и здравни ограничения ", изясни още Биков.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР