Тома Белев управлява незаконно Асоциацията на парковете в България (АПБ).

...
Тома Белев управлява незаконно Асоциацията на парковете в България (АПБ).
Коментари Харесай

Окончателно: Тома Белев управлява незаконно Асоциация на парковете в България


Тома Белев ръководи нелегално Асоциацията на парковете в България (АПБ). Това е видно от решение на Софийски градски съд, доказано от Софийския апелативен съд, което не е обжалвано от самия Белев и е влезнало дефинитивно в действие. Българска телеграфна агенция научи, че някогашният шеф на естествен парк „ Витоша “ не е внесъл таксата за обжалване на решението пред Върховния касационен съд и след приключване на периодите е влезнало в действие постановеното от предходните две инстанции.
Така, публично е доказано, че от 2008 година до през днешния ден Тома Белев е управлявал нелегално АПБ.
АПБ е основана през 2003 година от осем дирекции на държавни естествени паркове, в качеството им юридически лица. Управителният съвет на Асоциацията, се състои от Дирекциите на парковете, където са показани от съответните шефове. Те избират Белев за ръководител, тъй като към оня миг той е шеф на Природен парк „ Витоша”, а не в качеството му на физическо лице.
По Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на АПБ, на всеки 5 години се прави Общо заседание, на което се избира нов Управителен съвет и ръководител. Такова заседание не е направено през 2008 година, както е записано в закона. Не е направено и през 2013 година. Междувременно, през 2012 година, Белев е освободен като шеф на Политическа партия „ Витоша”, след извършен конкурс. Това автоматизирано значи, че той няма право да съставлява Асоциацията, тъй като до тогава е бил ръководител в качеството си на шеф на Политическа партия „ Витоша”.
През 2014 година, две години, откакто към този момент не е начелo на Политическа партия „ Витоша”, Тома Белев провежда привикване на Общо заседание, с цел да подмени Устава, като задачата е, да се вкарат 15 физически лица, с което се трансформира съотношението при гласоподаване в интерес на хората на Белев. Чрез тази смяна, без да е шеф на парк, Белев остава ръководител на организацията употребявайки гласовете на своите доближени. Именно това Общо заседание и неговите решения, обжалвани от дирекцията на Политическа партия „ Витоша”, са анулирани от правосъдните сформира.
От основаването си през 2003 година до момента Асоциацията на парковете извършва десетки планове, като в същото време закупува забележителен брой парцели в разнообразни области от страната.
Понастоящем Асоциация на парковете в България е бенефициент по план на Българско-швейцарската стратегия за съдействие на стойност 4.7 млн. швейцарски франка. През годините АПБ се оказа, че е най-големият жалбоподател против решения на Министерството на околната среда и водите. Тоест държавните шефове на паркове оспорват решения на ведомството. Този парадокс продължава съвсем 15 години.
Решението на Софийски градски съд, доказано от САС и необжалвано пред Върховен касационен съд, дефинитивно лишава Тома Белев от представителна власт. Това поражда редица правни последствия, които касаят представителството на неправителствената организация понастоящем и през годините. Следствие на нелегитимното посланичество, решения и дейности на организацията също ще бъдат оповестени като нелегитимни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР