Тома Белев е може би най-емблематичният природозащитник в България. Лесовъд,

...
Тома Белев е може би най-емблематичният природозащитник в България. Лесовъд,
Коментари Харесай

Всяка смислена идея в София се сблъсква в мнозинство от бетон |

Тома Белев е може би най-емблематичният природозащитник в България. Лесовъд, с дълготраен опит в ръководството на предпазени територии и зони. Участвал е в основаването на четири национални и естествени парка. От 1992 година, по времето на 36-ото Народно събрание, стартира да следи какви закони се внасят, написа мнения и оферти по тях, намира се с депутати и взе участие в работата на комисиите. Член е на природозащитни организации, които в годините на прехода реализират доста в региона на правната отбрана на природата и устойчивото развиване. Неговите дела са природата, гражданското общество и самостоятелните права. Член на Политическа партия Зелено Движение. Тома Белев е общински консултант от Демократична България в Столичния общински съвет, а за парламентарните избори в неделя е и кандидат-депутат от софийския 23-и МИР с преференция 132.

- Г-н Белев, вие сте претендент за депутат от Демократична България в столичния 23-и МИР – регионът, в който на изборите на 4 април обединяването получи най-вече гласове и изрично победи ГЕРБ. Тогава вие не бяхте в листите. Сега за какво решихте да се включите?

- Това е моят метод да поддържа Зелено придвижване и Демократична България, тъкмо както ги поддържах с присъединяване си преди три години в управническата опция на обединението, където се дискутираха политиките, които да пазиме през днешния ден. Няма друга партия или коалиция у нас, която да си слага за цел разрешаване на множеството проблеми на околната среда, влошаващи метода ни на живот, както Демократична България. Точно за това, като жител, който от 35 години се бори за разнообразни природозащитни дела, смятам, че заслужават по всякакъв начин поддръжката ми.

- Ако гласоподавателите ви решат да сменят работното ви място и ви трансферират от Столичния общински съвет в Народно събрание, мислите ли, че ще имате повече благоприятни условия да работите за тях, в сравнение с в локалния парламент, доминиран от ГЕРБ и така наречен „ патриоти “?

- За страдание, в Столичният общински съвет в действителност има бетонно болшинство спиращо всяко рационално решение в интерес на града и жителите му. Щом не произлиза от тях и за тях, няма изгода, те просто не го преглеждат или го стопират. По основни тематики за живота на София, като нов общ организационен проект, който да спре презастрояването на кварталите, вложения в канализация и отчуждаване на улици, паркове и градини, регламенти за наложително улично озеленяване и поддръжка на зелените площи. Всички тези тематики могат да се решат и посредством промени на закони, по този начин и други обитаеми места ще подобрят ръководството си. Ще дам един образец – невероятно ми е да обясня на сътрудниците си в СОС за какво на новите булеварди би трябвало наложително да има улични дървета или за какво там, където няма канализация, не би трябвало да се позволява ново застрояване, просто не схващат. Отделно има въпроси от локално значение, които би трябвало да се решат на национално равнище като обвързване на налога върху МПС със замърсяването на въздуха или въвеждането на депозитна система за пластмасовите бутилки.

- В 45-ото Народно заседание Зелено придвижване имаше четирима депутати. Сега повече ли ще са?

- Убеден съм, че ще са повече и ще има повече дами от Зелено придвижване. Ние сме партия, за която е значима тематиката за равноправието и включването на всички. Човешките права и опазването на околната среда са тематики, по които не вършим взаимни отстъпки.

- „ Вълчата бърлога “ както стана известно голямото нелегално имение на предприемача Румен Гайтански на брега на бент. Искър ще бъде съборено след разкритията на вашия водач Владо Панев и енергичните дейности на различен „ зелен човек “ – новия началник на горите Алекс Дунчев. С какво ще продължите в идващия парламент? Имате ли към този момент подготвени законопроекти?

- Имам доста случаи, които би трябвало да бъдат завършени и това може да стане само през Народното събрание. Заменките, които спряхме през 2009 година и които по наша тъжба Европейската комисия прогласи за непозволена държавна помощ, би трябвало да бъдат разтрогнати, с цел да не заплаща България стотици милиони в бюджета на Съюза. Десетки години се занимавам със прекъсване на застрояването на предпазените територии, като парковете " Странджа ", " Пирин ", " Рила ", " Витоша ", " Златни пясъци ", или на дюните в Камчийски пясъци, Корал, Градина, Смокиня, Карадере и доста други.

Този проблем би трябвало да бъде решен един път вечно и да се спре всякакво застрояване там. Между 2008 година и 2020 година успяхме да спрем изсичането на над 111 000 хектара вековни гори в Натура и тази самодейност завоюва предходната година огромната премия на Европейска комисия за Натура 2000. Но ни остават още към 100 000 хектара девствени гори отвън предпазените зони и би трябвало да ги опазим и тях. В началото на тази година спряхме изсичането на горите в земеделските земи, само че това е единствено краткотрайно и трябват законови промени. От четвърт век насочвам оферти към депутати за промени на този или оня закон, част от тях са признати, само че част към момента чакат. Имам подготвени оферти за законите за горите, за запазване на земеделското имущество, за околната среда, за предпазените територии, за биологичното многообразие, за устройство на територията, за водите, за екологичната отговорност, за запазване на земеделските земи, за директното присъединяване на жителите, за локалното самоуправление и така нататък Мисля, че ще мога да убедя депутати от всички групи да ги поддържат, тъй като природата няма политически цвят и всички се нуждаем от нея.

- По Черноморието непрестанно виждаме безобразия. Независимо дали става дума градеж на подпорен хотел, арматура на Смокиня, или мераци за нов бетон на брега в Синеморец. Какво е трайното решение за тези проблеми?

- Трайното решение е да се върне Законът за устройство на Черноморското крайбрежие към главните си цели – запазване и стабилно развиване. Да отпадне частта с концесиите и да се трансферира тази отговорност на общините, да се изготви национална устройствена скица, да се спре всякакво застрояване на всички типове дюни, да се плануват текстове за по-лесно унищожаване на противозаконни и рискови градежи, да се спре строителството край последните незастроени плажове, да се спре действието на проекти опреди четвърт век и много други. Промените са толкоз доста, че може би би трябвало напълно нов закон.

- Как бихте съвместили Народното събрание с експертната си работа за обединението " За да остане природа "?

- Да си деен жител, който не чака, а работи, е нещо вътрешно присъщо за индивида. Никога не съм оставял служебните ми задължения да ми пречат да пазя природата – нито като специалист в Комитета по горите, нито като шеф на парка " Витоша ", нито в този момент като общински консултант, това просто е част от мен и моя живот и не считам да се отхвърлям от него.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР