Тол системата влиза в действие за тежкотоварните автомобили от 2019

...
Тол системата влиза в действие за тежкотоварните автомобили от 2019
Коментари Харесай

Тол система тръгва от 2019 г., ще се плаща само за пътища без дупки

Тол системата влиза в деяние за тежкотоварните коли от 2019 година и ще се заплаща единствено за пътища в положително експлоатационно положение. До две седмици ще се вземе решение кой да я ръководи - нова държавна компания или отдел в пътната организация.

Това заяви районният министър Николай Нанков по време на визитата си във Варна, където ревизира на място осъществяването на инфраструктурни обекти за над 380 млн. лв..

Варна влезе във фокуса на вниманието на ръководещите през третия мандат на ГЕРБ, " тъй като Бургас много го изпревари " по думите на премиера Бойко Борисов. Лично той даде обещание да се случат няколко огромни плана – два нови булеварда, които да изведат трафика отвън града, пренасяне на пристанището за товарене на кораби, ремонт на Математическата гимназия. През предишното лято Борисов отиде да ревизира по какъв начин се работи по тях.

Сега със средства от оперативна стратегия " Региони в напредък " се извършват обекти за 85 млн. лв., с 85 млн. лв. планове от държавния бюджет, пътни обекти за над 27 млн. лв., над 110 млн. лв. за водния цикъл на регионалния център, реконструкцията на основния тръбопровод в квартал " Аспарухово " и модернизиране на пречиствателната станция в Златни пясъци и други обекти, изреди Нанков.

Варна се обрисува да бъде и център на новия Черноморски район, заяви още министърът. В момента тече социална полемика за новото райониране на страната за потребностите на еврофондовете и статистиката. Не е ясно какво е мнението на кмета на Бургас Димитър Николов, който е зам.-председател на ГЕРБ.

Тол системата

Тол системата се чака да проработи от началото на идната година, сподели Нанков във Варна. Досега говореше, че това би трябвало да се случи до края на годината.

В момента се създава програмен продукт, който ще бъде възложен на бъдещия орган, който ще ръководи системата, сподели Нанков. Той се ангажира до две седмици да се вземе решение дали това ще бъде обособена държавна компания, или ще е част от структурата на АПИ. Очаква се тя да генерира доход на годишна база съвсем два пъти и половина повече от наличния все още, сподели Нанков.

Това е смяна по отношение на досегашните обещания от 1 - 1.5 милиарда лева годишно по думите на премиера Бойко Борисов и предходни изявления на районния министър. За последната година постъпленията от винетни такси бяха към 350 млн. лв.. Сега по най-новите калкулации на Нанков излиза, че се разчита на доходи от към 700 млн. лв..

Регионалният министър повтори тезата си, че без тол системата страната губи към милион и половина лв. дневно.

В момента се работи по тарифирането и категоризирането на тежкотоварните коли, стана ясно от думите на министъра. Ще има пътища с по-висока такса за прекосяване, като автомагистралите, а секторите първи клас ще бъдат с по-ниска цена.

Няма да се заплаща за прекосяването по всички републикански пътища през цялата страна. Платено ще е прекосяването единствено по пътищата в положително експлоатационно положение.

Магистрала " Хемус "

С началото на строителния сезон ще започват и нови поправки на тунели и мостови уреди по автомагистрала " Хемус ", сподели Нанков. Ремонтите ще са по графици, а задачата е до началото на дейния туристически сезон - 15 юни, да няма тапи и тапи. Ако има поправки, ще бъдат по долното стоене на мостовите уреди, с цел да не пречат и да не затрудняват трафика, сподели Нанков.

" Общо 77 км през тази и идната година ще се построяват от автомагистрала " Хемус ", даде обещание Нанков.

Тази година започва действителното строителство на 25 километра от " Хемус ". Издадено е разрешението за градеж на западния сектор - от Ябланица до разклона за Тетевен при пътен възел Боаза (9 км). Първата копка на обекта е планувана за идната седмица. До два месеца би трябвало да е готово строителното позволение и за 16.5 км от Белокопитово до пътен възел Бухово, сподели Нанков.

Отделно ще започва тръжната процедура за избор на строители на 52 км до разклона за Плевен и Ловеч.

Ремонт на булеварди и Аспаруховия мост

Във Варна министърът ревизира по какъв начин вървят огромните инфраструктурни планове, подпомгнати то държавното управление. В момента тече ремонтът на бул. " Приморски " в региона на Летния спектакъл, на ул. " Мара Тасева ", на бул. " Първи май " в кв. " Аспарухово " и на бул. " Васил Левски ".

" От понеделник стартира запълването на дупките по Аспаруховия мост, което би трябвало да приключи до 10 дни ", сподели Нанков.

Веднага след приключването на работата по бул. " Приморски " и отварянето му в средата на април ще стартира ремонта на оборудване 6 на Аспаруховия мост. Съоръжението няма да се затваря, а ще се направи краткотрайна организация на придвижването. Ще се работи във вечерните часове, с цел да не се основават усложнения за прекосяване на хората, даде обещание Нанков. Той добави, че ремонтът би трябвало да завърши до началото на дейния летен сезон.

Строителството на бул. " Васил Левски " би трябвало да завърши до 15 август - празникът на Варна, сподели районният министър. В построяването на новия бул. се влагат 70.5 млн. лева от държавния бюджет.

Регионалният министър инспектира строителните работи по трасето, което се построява в правата от ул. " Подвис " до ул. " Девня ". До момента са сложени към 900 броя водачи, построени са 1730 м водопроводи и 2025 м битова и дъждовна канализация.

Във Варна сега се извършват ремонтни действия, по програмата за настоящ ремонт и поддържане на пътната организация и на моста " Звездица " на автомагистрала " Черно море ".

До края на месеца би трябвало да е подготвен планът на детелината на " Игнатиево ", посредством която ще се изнесе трафикът за курортите на север от Варна.

Ще бъдат довършени и ремонтите на пътя Добрич – Албена и Аксаково – Албена.

От бюджетната стратегия на министерството се финансира подмяната на съществуващия тръбопровод в квартал " Аспарухово ". " През предходната година имахме съглашение за 1.1 млн. лева, остават още 2 млн. лева ", разяснява Нанков. Очаква се работата да завърши до 1 май.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР