Току-що прочетох Декларацията на Съюза на физиците в България относно

...
Току-що прочетох Декларацията на Съюза на физиците в България относно
Коментари Харесай

Проф. Соня Кашчиева: Позиция на един физик за отношението към науката и войната

Току-що прочетох Декларацията на Съюза на физиците в България по отношение на войната в Украйна и съм впечатлена и мощно обезпокоена. Това създание приканва да не одобряваме научни планове от съветска страна и е плод на съпричастност само към западни сътрудници и „ по-висши инстанции “.

Категорично отхвърлям изказванията в Декларацията като се изключи последния абзац. Ще се спра единствено на едно нейно изречение: „ С нахлуването в мирна страна Русия изпадна в интернационална изолираност и по този начин обрича и своите учени на изолираност от научния свят, което ще докара страната до културен, механически и софтуерен крах. “

Според мен сътрудниците са позволили дребна, само че основна „ неточност “. След „ страната “ липсва думичката „ НИ “, тъй като Русия не е застрашена от „ културен, механически и софтуерен крах “, каквито и наказания да й се постановат. Обаче спирането (или както някои квази-учени оферират „ заледяване “) на научното ни съдействие с Русия, ще навреди само на България, по навръх българската просвета.

Какво значи един академик да „ замрази “ активността си? Не разбирам. Особено в случай че тематиката е обвързвана с опити на скъпо струващи неповторими установки, с които България не разполага, а и няма задоволително финансиране на науката у нас? В Русия подобен проблем не съществува.

Моето потомство учеше в учебно заведение Таблицата на Менделеев с по малко от 100 детайла. Днес Менделеевата таблица наброява 118 детайла. По огромната част от тях са открити в Лабораторията по Ядрени реакции (ЛЯР) на Обединения Институт за нуклеарни проучвания (ОИЯИ) в Дубна, Русия. Те носят имената Дубний (105), Флеровий (114), Московий (115), Оганисяний (118) и са свързни с Русия. ОИЯИ в гр. Дубна е Международен Институт с неповторима модерна инсталация, която отчасти съществува единствено на няколко места в света.

А къде е България? България като съосновател на ОИЯИ заплаща непретенциозен членски импорт, който обезпечава достъп на българския физик до работа на предния фронт на международната просвета.

Пиша тези редове, тъй като съм част от гилдията „ български физици “ повече от половин век. Творческото ми развиване в ИФТТ-БАН е обвързвано и с Украйна (тогава част от СССР) и с Русия. Кандидатската си дисертация приготвих в Института по полупроводници на Украинската Академия на науките в град Киев. У нас тогава имаше мощно развита съвременна микроелектроника. На Световното ревю в Осака, Япония, през 1973 година България бе показана и класирана на 3-то място в света по произвеждане на интегрални схеми на глава от популацията - след Съединени американски щати и Япония. Условия за проучване на радиационната резистентност на приборите, създавани у нас, даде ОИЯИ в Дубна, Русия. Докторската дисертация създадох и опазих в ОИЯИ. Последваха 18 взаимни контракти на ИФТТ-БАН с ЛЯР-ОИЯИ, финансирани от ОИЯИ.

Приятели и сътрудници имам до през днешния ден в Русия и Украйна. Зная позициите на множеството от тях по въпроса за войната в Украйна.

Написана без справедлив разбор на обстановката, тази Декларация надали би била подкрепена от нашите предшественици Учители. Имам поради великия учен Георги Наджаков – основател на основаването на ОИЯИ (Дубна), почетен ръководител на Световния Съвет на Мира (1970 – 1980). България не трябва да взима страна в този спор! Единственият рационален вид в посока решение на спора са мирните договаряния и дипломация, а не наказания и ограничавания!
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР