Току-що хеликоптер откри огън по гражданска колона и беше свален

...
Току-що хеликоптер откри огън по гражданска колона и беше свален
Коментари Харесай

Бойците на Вагнер настъпват към Москва, Пригожин обяви, че е свалил руски хеликоптер

" Току-що хеликоптер откри огън по гражданска колона и беше свален от частите на " Вагнер ", съобщи Пригожин в свое аудио известие, без да прецизира мястото на случая. Преди това Пригожин съобщи в друго аудио известие, че началникът на генералния щаб на Русия Валерий Герасимов е дал заповед да се бомбардират подразделенията на " Вагнер ", макар че те са пътували измежду цивилни транспортни средства.

Агенция Франс Прес прецизира, че не е съумяла да удостовери достоверността на тази информация.

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев прикани жителите да запазят успокоение и да не напущат ненужно домовете си, съобщи ТАСС.

" Настоящата обстановка изисква оптималната централизация на всички сили за поддържане на реда. Правоохранителните органи вършат всичко належащо, с цел да обезпечат сигурността на жителите на района. Моля всички да запазят успокоение и да не напущат ненужно домовете си ", написа той в своя обява в " Телеграм ".

По-рано Евгений Пригожин съобщи, че неговите хора са пресекли границата от Украйна в Русия и са подготвени да се " отидат до дъно " против съветските военни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Бойците на " Вагнер " са влезнали в южния съветски град Ростов, съобщи Пригожин в свое аудио известие, оповестено в " Телеграм ". Лидерът на наемническата формация добави, че той и хората му ще унищожат всеки, който се изправи на пътя им. Той сподели, че бойците на " Вагнер " са били посрещнати от граничари в Ростовска област и че младите наборни бойци на контролно-пропускателните пунктове са стояли настрани и не са оказали опозиция, като добави, че неговите сили " не се бият против деца ".

В отговор администрацията на южната съветска Воронежка област прикани жителите да заобикалят автомагистрала М-4 свързваща Москва с южните райони на страната, защото по нея се придвижва боен ескорт. Движението по автомагистралата е блокирано, трафикът се насочва назад към града, а на изхода от Ростов на Дон са открити усилени полицейски контролно-пропускателни пунктове. По централните улици на града патрулират полицейски коли. В западната част на Ростов се чуват звуци от прелитащи самолети. В непосредственост до щаба е паркиран и бронетранспортьор. Администрацията заяви в канала си в " Телеграм ", че обстановката е под надзор и че са подхванати ограничения за обезпечаване на публичната сигурност.

Заместник-командирът на съветските сили в Украйна, военачалник Сергей Суровикин, прикани бойците от частната военна компания " Вагнер " да се откажат от своето опълчване на военното управление и да се върнат в базите си, съобщи Ройтерс.

" Призовавам ви да спрете ", сподели той в свое видео известие, оповестено в " Телеграм ". " Врагът единствено чака вътрешнополитическата обстановка в нашата страна да се утежни ", добави Суровикин.

ФСБ прикани " Вагнер " да не извършва заповедите на Пригожин и да предприеме ограничения за задържането му.

" Призоваваме бойците на ЧВК да не позволяват непоправими неточности, да прекратят всевъзможни силови дейности против съветския народ, да не извършват незаконните и изменнически заповеди на Пригожин, да вземат ограничения за неговото задържане ", съобщи службата. " Изявленията и дейностите на Пригожин в действителност са апели за започване на въоръжен цивилен спор на съветска територия и са удар в гърба на съветските военнослужещи, които се борят с профашистките украински сили ", добави ФСБ.

Обстановката край централата на " Вагнер " в Санкт Петербург остава спокойна, на място не се следи наличие на чиновници на Росгвардия или други специфични служби, заяви сътрудник на ТАСС. По-рано няколко локални канала в " Телеграм " разгласиха информация, че се допуска, че чиновници на Росгвардия правят обиски в постройката.

Министерството на защитата, Федералната работа за сигурност, министерството на вътрешните работи и Росгвардия рапортуват непрекъснато на съветския президент Владимир Путин за ограниченията, подхванати след инструкциите, дадени от президента по отношение на опита за въоръжен протест, съобщи ТАСС.

Главният прокурор на Русия Игор Краснов е докладвал на съветския президент за законовата рамка на наказателното дело за опит за въоръжен протест против Пригожин, както и за законосъобразността на подхванатите против него правни дейности, заяви прессекретарят на съветския водач Дмитрий Песков.

Русия нощес упрекна Пригожин, че е призовал за въоръжен протест, откакто той съобщи, без да показа доказателства, че военното управление е умъртвило голям брой негови хора при въздушен удар, и се закани да ги накаже.

Белият дом следи обстановката с Русия и " Вагнер " и ще се съветва със съдружниците и сътрудниците си по отношение на развиването ѝ, съобщи представителят на Националният съвет за сигурност на Съединени американски щати Адам Ходж. Си Ен Ен заяви, че президентът Джо Байдън е бил осведомен за обстановката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР