Току-що депозирах искова молба в СРС, с която оспорвам наложеното

...
Току-що депозирах искова молба в СРС, с която оспорвам наложеното
Коментари Харесай

Ахчиева: Каменаров ми забрани да говоря и пиша

Току-що подадох искова молба в СРС, с която оборвам наложеното ми наказване от генералния шеф на Българска национална телевизия „ предизвестие за уволняване “. Представила съм документи, от които излиза наяве, че това наказване е незаконосъобразно и би трябвало да бъде анулирано. Това сподели пред Фрог нюз журналистката Валя Ахчиева, чието предаване „ Окрито “ бе свалено от програмата на Българска национална телевизия.

Наш кореспондент засече Ахчиева пред Софийски областен съд. Попитана какво прави там, тя изясни защо става дума: Наказанието ми е наложено без причина и е обвързвано с моето последно журналистическо следствие за противозаконен бетонен център в село Ябланово, сливенска област. Това следствие трябваше да бъде излъчено на 27 януари г, само че бе свалено от ефир по време на монтажа в същият ден, в който управителният съвет на Българска национална телевизия взе решение да смъкна предаването „ Открито “ от програмната скица.

Наказанието ми „ предизвестие за уволняване “ е обвързвано с моето предпочитание да потвърдя по самостоятелен път с експертиза и лабораторни изпитвания в една самостоятелна лаборатория, дали бетонът от противозаконния бетонов център, с които са издигнати къщи, не е рисков за живота и здравето на хората, които живеят там. Това наказване е принуда против мен в съответния случай. Но то е принуда против всички публицисти в България и тяхното право и обвързване да събират самостоятелни доказателства в техните журналистически следствия.

Това наказване е принуда против мен и поради нещо друго. Завчера получих писмо по пощата от генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров. В него той споделя, че аз нямам право да пиша, нямам право да приказвам и нямам право да върша журналистически следствия.

Това писмо има един забавен факт. То е подписано от Каменаров и е изведено в деня, в която той е в болнични и е следвало да се яви в Софийски градски съд по делото си за приложимост на алкохол - 18 февруари т. година, съгласно обществената информация. Но от този документ е явно, че на датата 18 февруари, на която генералният шеф на Българска национална телевизия е трябвало да е в съда и е бил в болнични, той в действителност е бил на работа в Българска национална телевизия и е подписал възбраната ми да приказвам и да пиша. Аз имам подготвеност да дава този документ на Софийски градски съд, в случай че ми бъде пожелан, по отношение на осъществяваната инспекция на болничния лист на Каменаров.

Считам, че е неприемливо да се лимитира свободата на един публицист. И в този момент, поради това, че беседвам с вас, сътрудниците публицисти, поради това, че аз пиша и върша следствия за уеб страницата в Брюксел EUelectionsbulgaria, уебсайт за самостоятелна европейска публицистика, финансиран от Екологичен потенциал, в този момент аз чакам да се подхващат още по-драстични ограничения против мен, с цел да се лимитират конституционните ми права-правото на труд, правото ми на свободно изложение и правото на разпространение на информация. По-страшното е друго-това, че принуда има освен против мен, а и против други публицисти в София и в цялата страна. И репресията против публицистите не е юридически проблем. Това е политически проблем.

Уточнение: Подписът на Каменаров в този документ е премахнат поради условие на Комисията за отбрана на персоналните данни

Източник: Frognews
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР