Токсичният смог в Източен Пакистан разболя хиляди хора, принуждавайки властите

...
Токсичният смог в Източен Пакистан разболя хиляди хора, принуждавайки властите
Коментари Харесай

Токсичен смог задушава Пакистан и затваря градове

Токсичният смог в Източен Пакистан разболя хиляди хора, принуждавайки управляващите да затворят някои градове до края на седмицата. Смогът във втория по величина град в страната Лахор доближи рискови равнища . Правителството на провинция Пенджаб подреди учебните заведения, офисите, моловете и парковете в три града, в това число Лахор, да бъдат затворени до неделя , предава „ BBC “.

През последните няколко дни показателят за качество на въздуха в Лахор, който мери равнището на фини прахови частици във въздуха, се движеше към марката 400 . Нивата на AQI на или под 100 нормално се считат за приемливи. Лахор граничи с индийския град Амритсар.

Северна Индия също страда от въздействието на токсичния смог. Замърсяването на въздуха в индийската столица Делхи се увеличи до тревожни равнища . Във вторник показателят за качество на въздуха в индийската столица доближи 300, съвсем достигайки рисковите равнища от 301-500 .

Някои поданици на Лахор разясниха за „ BBC “, че нездравословната атмосфера е постоянно срещано събитие , което е засегнало съществено тяхното здраве и други ежедневни действия.

„ Чувстваме, че тази отровна атмосфера е станала част от живота ни “, сподели продавачът Амир Хамза , чиято работа изисква да е на открито и да се движи с мотоциклет през по-голямата част от деня.

„ Ходя на разнообразни места, с цел да продавам артикули и когато се прибера у дома след дълъг ден, очите ми са зачервени и раздразнени заради нечистия въздух. И от това страда работата ми, тъй като съм болен доста постоянно. В момента работя с простуда, възпалено гърло и кашлица “ , сподели той.

Сара Зийшан показа, че нейната щерка на година и половина изпитва компликации при хранене и пиянство на течности , защото смогът е довел до формиране на мехури към устата ѝ. Продължителното излагане на смог може да докара до дълготрайни увреждания на здравето , в това число рак на белия дроб .

Някои специалисти считат, че изгарянето на растителни останки при подготовката за зимния сезон на засаждане е основна причина за замърсяването на въздуха.

Властите в Пакистан обявиха предходната седмица, че ще издигнат въпроса пред индийските си сътрудници на дипломатическо равнище, оповестиха локални медии, без да дават повече детайлности. Но специалистите означават, че тъкмо както в Индия, фермерите в Пакистан също прибягват до изгаряне на стърнища, с цел да се приготвят за новия сезон на засаждане.

Медицинските заведения, питателните магазини и бензиностанциите остават отворени в Пенджаб. Властите посъветваха жителите да носят маски , в случай че би трябвало да излязат на открито. Екологът Рафи Алам сподели, че държавните политики, ориентирани към битката със смога, са „ направени небрежно и нямат изгода “.

„ Докато не разпознаете казуса като проблем, по какъв начин можете да го поправите? Спирането на водата или затварянето на учебните заведения три дни в седмицата ще решат ли казуса със смога? “, пита той.

Според показателя за качеството на живота на въздуха, направен от Чикагския университет, замърсяването на въздуха редуцира живота на хората с съвсем 7 години в най-замърсените райони на Пакистан, в това число Лахор.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР