Токсични замърсители, отделяни при изгарянето на газ, застрашават милиони повече

...
Токсични замърсители, отделяни при изгарянето на газ, застрашават милиони повече
Коментари Харесай

Токсичен газ излага на риск милиони хора в Близкия изток

Токсични замърсители , отделяни при изгарянето на газ , заплашват милиони повече хора, в сравнение с се предполагаше до момента, разкри следствие на “BBC ”.

Изгарянето на отработения газ при сондиране на петрол се прави в целия Персийски залив , в това число и в Обединените арабски емирства / ОАЕ /, които са домакини на тазгодишната среща на върха COP28, отдадена на въпросите на климата.

Нови проучвания демонстрират, че замърсяването се популяризира на стотици километри, влошавайки качеството на въздуха в целия район.

ОАЕ не разрешиха публично по този начин нареченото рутинно изгаряне на факели при добива на петрол преди 20 години, само че сателитни фотоси демонстрират, че то продължава, макар евентуалните последствия за здравето на жителите на страната и на тези в прилежащите страни.

Анализ за „ BBC “ демонстрира, че токсичните газове се популяризират на стотици километри в района . В рамките на проучването е оценено и замърсяването от кладенци в Ирак, Иран и Кувейт. Всички наранени страни отхвърлиха да дадат обществен коментар по въпроса.

Петролните компании , които ръководят обектите, в това число колосите BP и Shell , за които има данни, че са правили действия по изгаряне , оповестиха, че поставят старания за ограничение на тази процедура.

Вчера екип на “BBC ” разкри, че изтекли документи демонстрират по какъв начин ОАЕ са възнамерявали да употребяват ролята си на хазаин на договарянията на Организация на обединените нации за климата като опция за подписване на съглашения за действия , свързани с нефт и природен газ . Дейвид Р. Бойд , специфичен докладчик на Организация на обединените нации по въпросите за човешките права и околната среда, съобщи, че констатациите на медията са следните:

„ Много притеснителни. Големите петролни компании и страните в Близкия изток нарушават човешките права на милиони хора, като не съумяват да се оправят със замърсяването на въздуха, провокирано от употребата на изкопаеми горива. Въпреки голямото човешко страдалчество, огромните петролни компании и страните, които добиват нефт, не престават да правят нормалната си активност с цялостна безотговорност и нулева отговорност. “

Според специалисти изгарянето може да се избегне , а отровният газ може да се улови и да се употребява за произвеждане на електрическа енергия или отопление на жилища. Въпреки това, тази рискова процедура продължава да се прави по целия свят. Замърсителите от изгарянето на факели включват веществата PM2,5 , озон , NO2 и бензо(а)пирен (BaP) , които съгласно интернационалните данни, в това число на Световната здравна организация (СЗО), при високи равнища или дълготрайно излагане са свързани с риск от развиване на инсулт, рак, астма и сърдечни болести . Глобалното изгаряне на факли е и главен източник на парниковите газове и метан, които затоплят планетата.

Преди две десетилетия националната петролната компания на територията на ОАЕ, „ Adnoc “ , ръководена от ръководителя на тазгодишната среща на върха за климата COP28, Султан ал-Джабер , се ангажира да приключи „ рутинното изгаряне “ . Въпреки това оценка на сателитни фотоси, направена от “BBC ”, демонстрира, че то се прави всекидневно в офшорни зони. Понастоящем ОАЕ са един от най-големите източници на нефт за пазара в Обединеното кралство.

Надеждното премерване на замърсяването на въздуха, породено от изкопаеми горива, е предизвикателство , а формалните данни са нищожни . Известно е, че при всяко изгаряне се отделя несъмнено количество нездравословни субстанции. Учените в региона на околната среда комбинират тази информация с размера на изгорелия газ, който Световната банка разгласява, с цел да изчислят общото замърсяване. След това симулация, основана на настоящите метеорологични условия, прави оценка по какъв начин газовете се движат в района.

Здравните специалисти настояват, че децата , изложени на нараснали равнища на тези токсични газове , са по-склонни да развият астма и непрекъснати хрипове , в сравнение с тези, които не са изложени, а респираторните болести са една от водещите аргументи за смъртност в района, като процентът на астмата в ОАЕ е измежду най-високите в света.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР