Токсичен ли е въздухът на самолетите? В сряда френската Агенция

...
Токсичен ли е въздухът на самолетите? В сряда френската Агенция
Коментари Харесай

Токсичен ли е въздухът в самолетите: Симптоми и опасности за здравето

Токсичен ли е въздухът на самолетите? В сряда френската Агенция за здравна сигурност излезе със мнение, в което се споделя, че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се откри допустима връзка със признаци, за които оповестяват стюардеси, съобщи Агенция Франс Прес.

Въпросът беше отправен до ведомството през 2019 година от няколко профсъюза, представляващи водачите и кабинния екипаж, както и от Асоциацията на жертвите на аеротоксичния синдром .

Тя желае да се причисли като представител на жителите към правосъдно следствие, стартирано в Париж за " неволни пострадвания " и " застрашаване на живота на други лица ", описвани като " остро или хронично замърсяване на въздуха под налягане в самолетите с токсични субстанции ".

‘Toxic’ cabin air on your flight linked to cancer, neurological problems: WHO report -
— Snorker News (@Snorker_News)
Организацията показва, че " в съвсем всички самолети въздухът, който се диша на борда, е от моторите. Той се замърсява, наред с всичко друго, и от маслото, употребявано за смазването им ", а съгласно асоциацията то съдържа " токсични добавки ". Според представителите й някои от замърсителите са с размер на " наноматериал ", отбелязва Агенция Франс Прес.

Описваните признаци включват главоболие, световъртеж, храносмилателни и дихателни проблеми.

Разследването е почнало след подадена тъжба от водач на " ИзиДжет " (easyJet) през 2016 година

Експертният комитет, представен в отчета на Асоциацията на жертвите на аеротоксичния синдром, е на мнение, че " в кабините на самолетите има многочислени газови и прахови замърсители... ",  но смята, че " данните са незадоволителни за осъществяване на количествена оценка на рисковете за здравето ", свързани с това.

За организацията има " ниско равнище на доказателства за синдром, обвързван съответно с излагането на разнообразни замърсители или артикули от моторите или хидравлични течности ".

Canadian News – ‘Toxic’ cabin air on your flight linked to cancer, neurological problems:…
— Paradise Alley (@ParadiseAlley3)
" Въпреки че признаците, разказани от обособени лица, не са включени ", организацията акцентира, че аеротоксичният синдром към днешна дата не е консенсусна нозологична единица и " предизвиква изследванията, които ще дават сведения за аргументите за замърсяването на въздуха в кабината и последствията от тях върху здравето на екипажите на полетите ".

От асоциацията уголемяват обсега на отчета, с цел да включат " последствията за здравето, свързани с специалността на стюардесите ". Оттам показват, че изследванията към този момент са стигнали до умозаключение, че тези чиновници по-често от междинното население страдат от рак на кожата и левкемия, евентуално свързани със слънчевата и галактическата радиация.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР