Токио Електрик Пауър“ или, както е по-позната на широката аудитория

...
Токио Електрик Пауър“ или, както е по-позната на широката аудитория
Коментари Харесай

Защо не може да се има вяра на ТЕПКО?

„ Токио Електрик Пауър “ или, както е по-позната на необятната публика – ТЕПКО, компанията оператор на АЕЦ „ Фукушима–1 “, твърди, че ще подсигурява сигурността и надеждността на процеса по изпускане на пречистените над милион и 300 000 тона отпадъчни води на нуклеарната централа.

Защо не може, а и не би трябвало сляпо да се доверим? Нека създадем къса ретроспекция.

През 2011 година във „ Фукушима-1 “ има повреда, която интернационалната общественост дефинира като „ най-голямата нуклеарна злополука след тази в Чернобил “. Кой е отговорен? Представени са два отчета – държавен и на ТЕПКО. Двата текста значително се разминават.

Правителственият отчет е направен от комисия от специалисти, която показва като съществена причина за случая, че централата не е била задоволително готова за стихийни бедствия от една страна, а от друга – неналичието на координация в дейностите на личния състав на ТЕПКО. С други думи – човешка неточност стои в основата.

Към това прибавяме и обстоятелството, че чиновниците в централата научили след няколко дни, че системите за изстудяване на реакторите от 1-ви и 3-ти енергоблок, е спряла да работи.

В отчета на     ТЕПКО се твърди, че главната причина е цунами, чиято вълна е достигнала височина от съвсем 15 м. И по този начин се оказала в пъти по-опасна от вероятно мощно земетресение.

Японското държавно управление не бърза да осведоми популацията за развоя на събитията. И по този начин, стигаме до през днешния ден – дванайсет години по-късно, когато управляващите вземат решение да излеят водите от централата в океана.

Веднага последваха остри реакции от страна на Китай, Южна Корея и Тайван.

В Южна Корея стотици излязоха на митинг в столицата Сеул. Недоволството бе ориентирано и против президента Юн Сук-йол, който се стреми да възвърне от дълго време обтегнатите връзки с Токио. Според президента, японските проекти за изпускане на пречистените отпадъчни води са безвредни и няма възможност да се стигне до замърсяване на храните. Над милион и 300 000 тона отпадъчни води. Уж, пречистени. Кой може да подсигурява това? ТЕПКО?

Китай упрекна Япония в „ случайно изхвърляне на нуклеарно нечиста вода “. Хонконг наложи ограничавания върху вноса на японски морски блага...

Много от японските риболовци, които разчитат на улов в зоната край Фукушима, считат, че ще изгубят клиентите си. И имат право. През XXI в. процентът на образованите хора е доста висок, а източниците на информация – разнородни и на разнообразни езици. Така че мъчно могат да бъдат заблудени или уверени, че всичко е наред и под надзор.

За страдание, по всичко проличава, че бизнес ползите и в Япония, както на доста места по света, са по-важни от човешкия живот. Днес, дванайсет години след повредата, ТЕПКО продължава съзнателно да трансформира основни данни и да слага личните си цели над сигурността и здравето на хората, показва представителят на китайското Министерство на външните работи Уан Уънбин. Още повече, че за Пекин живота на популацията е над всичко, както и насърчаването на опазването на околната среда.

Като се замислим... Как може компания, чиято популярност към този момент не е измежду най-хубавите, да претендира, че ще подсигурява сигурността и надеждността на процеса? Или Япония, като правилен съдружник на Съединени американски щати, е подготвена да пожертва хора и природа, с цел да забави развиването на Пекин?

Самият факт, че повече от десетилетие по-късно ТЕПКО отхвърля да показа истината и си разрешава да преправя данни за повредата, от ден на ден ни навежда на мисълта за човешка неточност или напряко групова отговорност. Но за това би трябвало да си платят отговорните, а не елементарните хора или природата.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР