Токът за бита поскъпва с 3,4 %.Това решиха членовето на

...
Токът за бита поскъпва с 3,4 %.Това решиха членовето на
Коментари Харесай

Токът за бита поскъпва средно с 3,4 %

Токът за бита нараства с 3,4 % .Това взеха решение членовето на Комисията за енергийно и водно контролиране. Те утвърдиха цените в бранш " Електроенергетика " за новия регулаторен интервал 1 юли 2022 - 30юни 2023 година

За клиентите на " Електрохолд Продажби " (ЧЕЗ) повишаването е с 2,70 %, за " ЕВН България Електроснабдяване " - с 3,47 %, за клиентите на " ЕНЕРГО-ПРО Продажби " - с 4,45 % . В тези цени са включени както цената на електрическата енергия , по този начин и цените н а мрежовите услуги .

Поскъпването е 3,4% вследствие на подхванатите от Комисията регулаторни ограничения. От КЕВР твърдят, че са намерили запаси в системата, с цел да обезвреждат желаното от ЕРП-тата нарастване.

За да сведе до най-малко нарастването за битовите консуматори КЕВР предприе три ограничения: отстранява компонентата - отговорности към обществото, усилва квотата на АЕЦ Козлодуй от 20% на 30% за новия ценови интервал 2022/2023, както и отстрани наградите за забележителна част от ВЕИ производителите, като пренасочи освободения финансов запас за понижаване на цените на битовите клиенти. Тези ограничения дават опция да бъде обезщетено нарастването на разноските за транспорт на електроразпределителните сдружения " ЕВН България Електроснабдяване ", " Електрохолд Продажби " ( преди ЧЕЗ ) и ЕНЕРГО-ПРО Продажби " и на Е нергийния С истемен О ператор .

Като резултат на минималното нарастване от 3,4% цените на електрическата енергия за битовите консуматори в България остават най-ниските в цяла Европа. Това пази българските семействата от шоковото покачване вследствие на войната в Украйна, при което цената на електрическата енергия в битовия бранш се увеличи с 45% в останалата част на континента.

Решението е взето след авансово извършени намерено съвещание и публично разискване с присъединяване на заинтригуваните страни - Омбудсмана, БФИЕК, БТПП, Асоциация свободен енергиен пазар, цивилен организации и сдружения. В окончателното решение са регистрирани всички оферти , направени по време на разискването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР