Токът ще поскъпне средно с 4.37% от новия регулаторен период,

...
Токът ще поскъпне средно с 4.37% от новия регулаторен период,
Коментари Харесай

КЕВР реши окончателно: Токът поскъпва средно с 4.3% от 1 юли

Токът ще нарастне приблизително с 4.37% от новия регулаторен интервал, който стартира на 1 юли. Това излиза наяве от окончателното решение на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), признато през днешния ден.

За „ Електрохолд “ е планувано нарастване с 4.24%, на ЕВН – с 3.78%, а за клиентите на „ Енерго Про “ – с 5.43%. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги. Те влизат в действие от 1 юли 2023 година и ще важат за идващия едногодишен ценови интервал. 

Първоначалните планове на Комисията предвиждаха нарастване в размер на 3.63%, само че заповедта за включването на скъпия ток от Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ в микса за контролирания пазар наложи преразглеждане на цената в последния миг. 

С решението на някогашния длъжностен министър на енергетиката Росен Христов в енергийния микс за битовите консуматори се включени 2 200 000 MWh електрическа енергия, създадена от Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ – за сдружението да не изпадне във финансови усложнения.

Комисията приложи регулаторни механизми, които разрешиха нарастването на цените на електрическата енергия за битовите консуматори да бъде в размер, близо четири пъти по-нисък от равнището на инфлацията “, споделят от регулатора.

Статистиката на Европейския съюз демонстрира, че цените на тока у нас са измежду най-ниските в съпоставяне със страните в цяла Европа, допълват от КЕВР.

С определянето на цени за една година регулаторът основава условия за предвидимост и сигурност на разноските на българските семейства.

Този метод потвърди своята аргументираност в миналите интервали на висока динамичност на цените на енергийните пазари, когато разноските на битовия бранш в останалата част на континента се покачиха фрапантно “.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР