Токът може да поскъпне с повече от планираните 3,6% заради

...
Токът може да поскъпне с повече от планираните 3,6% заради
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Токът може да поскъпне повече от предвиденото заради пускането на ТЕЦ Марица изток 2

Токът може да нарастне с повече от плануваните 3,6% поради дейности на служебния министър Росен Христов в последните дни на мандата му. Това съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов пред отрасловата парламентарна комисия.

По проект нарастването на тока през новия регулационен интервал трябваше да бъде със приблизително с 3,6%, което е 4 пъти по-малко по отношение на годишната инфлация, посочи Иванов.

В последните дни на поста си, обаче, служебният министър Росен Христов е пуснал на пазара електрическа енергия от Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", която е два пъти по скъпа и в този момент цената ѝ влиза в общия микс, изясни Иванов.

Все още се е ясно с какъв брой щ6е е спомагателното повишаване на тока като изчисленията следва да бъдат направени, добави ръководителят на КЕВР.

От " Продължаваме промяната " дефинираха дейностите на Росен Христов като бойкот. Венко Сабрутев от ПП-ДБ дефинира оповестеното от Иван Иванов като " гръм от ясно небе ". Сабрутев съобщи, че ще изчакат изчисленията на регулатора с какъв брой в допълнение ще се увеличи цената на тока и ще се търсят опити за компенсацията ѝ, с цел да не се отрази на потребителите. Според Сабрутев единственият вид сега е това да стане със средства от Фонда за енергийна сигурност.

Докладът за активността на КЕВР за 2022 година съдържа 141 страници. Пред отрасловата парламентарна комисия ръководителят на регулатора Иван Иванов уточни, че решенията са били консервативни за опазване сигурността на енергийната система на България.

След като КЕВР е получила заповед от служебния кабинет, е разрешила стартирането на 2 млн. киловата от Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " на контролирания пазар и това се е отразило на цената. Друг фактор, който въздейства върху годишната цена, е тази от борсата и разноските от Фонда за енергийна сигурност.

Цената на газа ние не я дефинираме, уточни Иванов. КЕВР единствено утвърждава цената. Тя компактно следва цената на холандската борса и тази от Азербайджан, което разрешава цената на газа да е умерена.

Бяха открити операция на борсата и КЕВР наложи санкции за 1,5 млн. лева на 6 сдружения, като най-голямата е на НЕК.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР