Tок за повече от 2 и половина милиона лева е

...
Tок за повече от 2 и половина милиона лева е
Коментари Харесай

Краденият ток в Кюстендил е за повече от 2,5 млн. лева

 Tок за повече от 2 и половина милиона лв. е откраднала тайната плантация за криптовалута в Кюстендил. Това разкри прокуратурата в града.  Крадената сила се равнява на потреблението на целия град за един месец.

Компютрите за криптовалутата са били ситуирани в видимо изоставени постройки в Кюстендил и пограничното село Ваксево. Те са били нелегално присъединени към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ. Година и половина никой не е схванал, че те източват голямо количество електрическа енергия, без да се заплаща. " По предварителни данни цената на отнетата сила е над два милиона и половина, което жестоко казано се равнява на потреблението на електрическа сила от целия град в един месец в летния интервал ", обясни  Ивайло Илиев, областен прокурор на Кюстендил. 

Т. нар. " копачки за криптовалута " съставляват компютърни конфигурации, които вършат калкулации и употребяват огромно количество ток.  Такава плантация била построена и в тихото погранично селце Ваксево. Хората забелязвали странни придвижване в селото, само че единствено гадаели какво се случва зад оградата на остарялата консервна фабрика. " То несъмнено е една стая, която непрестанно бръмчи, нали имат изстудяване. От две години са. Е да, вечер като няма други шумове, се чува бръмченето. Ясно е защо става дума. В ЧЕЗ някой е спал ", разяснява Чавдар Лефтов.

От електроразпределителното сдружение обявиха, че до този миг не са ставали жертва на толкоз крупна кражба. " Това е най-мащабната кражба, която откриваме. Самите непозволени присъединения са били осъществени към електроразпределителна мрежа ниско и приблизително напрежение, приказваме за доста огромен мащаб. " Не сме пристъпили още към покачване на обвиняване, по принцип досъдебното произвеждане е формирано за непозволено присъединение към мрежата и за кражба на електрическа сила, която откакто установим точната стойност, най-вероятно ще бъде в изключително огромни размери. 

Двамата арестувани мъже са от София и сега са на независимост. Единият е с чисто престъпно минало, другият е забъркан в закононарушения с платежни принадлежности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР