Тогава царството небесно ще се оприличи на десет девици, които

...
Тогава царството небесно ще се оприличи на десет девици, които
Коментари Харесай

Притча за десетте девици

" Тогава царството небесно ще се оприличи на 10 девици, които взеха светилниците си и излязоха да посрещнат младоженеца; пет от тях бяха мъдри, а петте неразумни. Неразумните, като взеха светилниците си, не взеха със себе си масло; а мъдрите дружно със светилниците си взеха и масло в съдовете си; и тъй като младоженецът се бавеше, всички задрямаха и заспаха.

А измежду нощ се чу зов: ето, младоженецът иде, излизайте да го посрещнете. Тогава всички тия девици станаха и подготвиха светилниците си; а неразумните рекоха на мъдрите: дайте ни от вашето масло, тъй като светилниците ни гаснат.

Мъдрите пък дадоха отговор и споделиха: да не би някак да не стигне и нам, и вам, по-добре идете у продавачите и си купете. А когато те отиваха да купят, дойде младоженецът, и готовите влязоха с него на сватбата, и вратата се затвориха.

После дохождат и другите девици и викат: господине, господине, отвори ни! А той им отговори и рече: истина ви споделям, не ви познавам. И така, бъдете будни, тъй като не знаете ни деня, ни часа, когато ще пристигна Син Човеческий. "

Това е текстът от Евангелието от Св. Матей, който споделя за притчата за десетте девици.

Сватбеният празник е определен като метафора - значимо събитие съгласно съвременниците на Иисус. Според античната източна традиция младоженецът, съпроводен от роднините и приятелите си, идвал в къщата на булката, и защото това нормално се правело през нощта, приятелите на булката, не знаейки точното време на идването на младоженеца, се запасявали с лампа с масло и чакали участниците в тържеството.

След идването на младоженеца вратите на къщата се затварят, подписва се предбрачно съглашение и стартира сватбеното пиршество.

Теофилакт Български отбелязва, че съгласно него сънят на девиците значи физическата гибел на човек, а идването на младоженеца символизира второто пришествие на Иисус. Лампите, които той назовава човешки души, се нуждаят от масло, което значи - от благосклонност и религия.

Относно неразумните девици, Теофилакт споделя, че те отиват при продавачите, с цел да си купят масло, което значи, че всеки човек в един миг от живота си ще се обърне към тези добродетели и ще ги търси.

Когато се връщат и виждат заключената врата, това съгласно неговото пояснение на съня значи, че след гибелта към този момент няма време за смирение.

Според доста богословски тълкувания този текст би трябвало да ни подсети, че човек постоянно би трябвало да е подготвен за последния си ден - би трябвало да бъде ревнив в благотворителни каузи, да бъде милосърден към другите и към себе си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР