Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален

...
Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален
Коментари Харесай

Днес Честваме Три Важни Празника: Свети Трифон Зарезан, Свети Валентин, Но Знаете Ли Още Кой! Ето Какви Са Поверията

Тогава с разпореждане на Министерския съвет е разгласен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 година на Григорианския календар от Българската православна черква църковният празник на Свети Трифон Зарезан стартира да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Според българския бит, в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят:
" Колкото капки, толкова коли грозде ".

Кулминацията на празника е избирането на " цар на лозята " - нормално това е някой добър собственик, който се счита за късметлия, с цел да може по време на неговото " царуване " да се роди изобилен плод.

На 14 февруари Българската православна черква отбелязва църковния празник на Успението на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наименуван Кирил, произхождал от фамилията на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището " мъдрец " и бил назначен за патриаршески библиотекар и учител по философия. На него били възлагани разнообразни поръчения с публичен темперамент. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал скрито в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където основали славянската писменост и превели свещените книги на Православната черква на езика на солунските българи. Кирил умрял в Рим на 14 февруари 869 година и бил заровен в църквата " Свети Климент Римски ".

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски свещеник. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на бойците си да се женят с концепцията, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвувателни в борбите, бойците християни скрито били венчавани от свещеник Валентин. Заради това след това той е разгласен за покровител на влюбените. Обезглавен е през 270 година поради непреклонната си религия в Бога, а доста скоро по-късно е канонизиран.

Празникът 14 февруари, отдаден на Свети Валентин, стартира да се празнува през 14-и век. На този ден влюбените показват любовта си един към различен, като си изпращат приветствени картички и бонбони във формата на сърце. Обичайно се подаряват и цветя.

На всички именни през днешния ден честито!
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР