Тогава е на 27 г., а днес на 72 г.

...
Тогава е на 27 г., а днес на 72 г.
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Плевенската панорама – 3D история от 1977 г.

Тогава е на 27 година, а през днешния ден на 72 година Архитект Иво Петров начертава панорамата Плевенска епопея преди тъкмо 45 година, дружно с 25-годишната тогава своя колежка Пламена.

„ Сега си давам сметка, към този момент толкоз години, откакто сме създали плановете, това са 45 година близо, откогато започнахме проектирането, аз бях на 27 година, Пламена беше на 25 и не съм сигурен дали тъкмо си даваме сметка пред какво сме изправени. Хора, които до скоро са били студенти “, споделя през днешния ден арх. Петров, изправен пред творението си.
Снимка: btvnovinite.bg
360-градусовата 3D възстановка в Плевенската гледка пресъздава сцена от 11 септември 1877 година Панорамата е ситуирана навръх място, където се водят боевете от трети взлом за Плевен.

Посетителите следят от достоверното място на възстановката и виждат деня, на най-важната борба в Руско-турската война, от която зависи изходът ѝ и освобождението на България. След 5 месеца епични боеве, в които вземат участие над 200 хиляди войни от двете страни, Плевен пада.
Снимка: btvnovinite.bg
„ То, подобен случай няма в съветската история, съветски държател да е 5 месеца вън от столицата си, императорът след Плевен със свитата си незабавно се прибира в Санкт Петербург, на него му е ясно, че от тук нататък войната ще се доиграе. За България е един късмет, че Александър Втори е бил отпред. Графиня Турчева в спомените си написа: „ Императорът отиде на война, мъж в разцвета на възрастта си прекрасен и хубав, и се върна един прошарен изгърбен дъртак. “ Да поведеш 200 хиляди на толкоз надалеч от страната си и да виждаш по какъв начин умират. Румънците са 35-хилядна войска. Турците са с 45 хиляди, той идва Осман Паша от Видин. Руските офицери, това е съветската интелигенция “, споделя арх. Петров.

Историята на Панорамата стартира през 1976 година, 99 година след епичните събития от Руско-турската война. Комунистическа България се готви за 100-годишния празник от Освобождението.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Целта беше 100-годишнината на освобождението на Плевен. Размерите бяха ясни, единствено че в Москва панорамата е чист цилиндър. При нас трябваше да има значимостта на монумент, трябваше да бъде нещо, което да ознаменува края на едно 500 години чакано избавление. Трябваше да има великолепие, да има почит, да има цената на монумент, да има величественост. И си мисля, че в това отношение ние се справихме “, споделя арх. Петров.

Въпреки че е издигната, с цел да героизира най-важната борба в Руско-турската война и да популяризира Русия, централният комитет на Българска комунистическа партия не поддържа концепцията за гледка в Плевен и градът стартира да я строи по своя самодейност, напълно с дарения от жители. Така, млади и изцяло неопитни локални архитекти да получат заданието.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Понеже нямаше поддръжка от политбюро и останалите органи, Плевен реши, че самичък ще си направи панорамата със лични средства и това всеобщо събиране на средства от цялото население. Строителите работиха на три смени, непрекъснато, а ние проектантите го карахме и трите смени – едни и същи хора. Шаблонно е да кажа, само че беше величаво време, както боевете 100 години преди този момент. Това бяха хора, които не мислят какъв брой време ще работят и, че няма да получат други пари, с изключение на заплатите си. Просто работиш непрекъснато “, споделя арх. Петров.

Краткото време от началото на 1976 година до 100-годишния празник от епопеята на 10 декември 1977 година прави строителството на Плевенската гледка неповторимо за времето си начинание. Арх. Петров предлага своя план:

„ Трите горни пръстена символизират трите щурма, а обсадата е най-долният. Оказва се, че хората най-вече бяха харесали като знак тези вертикали, които всички ги нарекоха щикове. Всички органи за града по време на разискванията споделяха: „ това може да измененията, това може да измененията, само че не пипайте щиковете, щиковете би трябвало да останат “.
Снимка: btvnovinite.bg
Символите са утвърдени от локалната власт и стартира строителството. На 3 януари 1977 година се дава старт на проектирането, две седмици по-късно, на 17 януари, се направи първа копка и стартира строителството.

„ Така се получи, че трябваше проектирането да изпреварва с малко строителството и това беше неуместно, тъй като беше мобилизирана изкопна техника, кранове, хора, всичко това работи. В същото време се вършат плановете. Това беше съвсем доникъде на годината, когато с плановете бяхме завършили напълно. Тогава дойдоха художниците, осигуриха им място да стартират работа вътре по картината и строителството продължи до последния миг до 10 декември “, спомня си арх. Петров.
Снимка: btvnovinite.bg
„ То беше разтърсващо, тъй като 27 години, таман си излязъл от студентската пейка и внезапно, когато пристигнах да видя по какъв начин върви изкопът, който беше с големи размери – изпод изкопните машини и хората бяха като мравки на дъното, на крановете не се виждат върховете. И когато видях това нещо и си споделих: „ Господи, по това, което ние сме начертали по него целият този народ работи, по нашите черти, които ние сме създали, по нашите хрумвания и в действителност по този начин се вцепеняваш от ужаса на тази отговорност. Величие имаше в този миг. Така е орисана самата постройка, всичко ѝ е белязано с великолепие “, споделя архитектът.

През първите три години, през Плевенската гледка минават 2,5 млн. гости.

„ Панорамното изкуство не е от през вчерашния ден, то е от 200 години. Патентът за него е на един шотландец – Роберт Баркър И първата гледка е на неговия роден Единбург. След това стартират да се строят и рисуват доста панорами по света, множеството са като нашата на военни сражения. Като се качат децата викат: „ Колко отдава имало 3D”. Строят се в Китай, последните 20 години има над 15 панорами. Плевенската е една от огромните в света като мащаб, тъй като размерът на платното 115 на 15 е същото като Бородино “, показва арх. Петров.
Снимка: btvnovinite.bg
Най-новата гледка в света е в турския град Бурса. Изобразява основната борба на османците против Византия от XIV век.

Сцената съставлява 6 април 1324 г, шефът на Бурса тогава, византиец, предава ключа на Орхан Гази. Това демонстрира завладяването на града, което трае 23 година и по това време Орхан Гази, който 23 година се пробва да превземе града, само че умрял. На негово място идва синът му. Осман Гази, който завладява града.

На 18 ноември 2018 година панорамата в Бурса е отворено за визити. Рисунката е 2500 кв. метра. Направена е от 8 души за 5 години. В Истанбул има сходна Панорама, само че тази в Бурса е най-голямата в Турция и най-голямата в света. От отварянето на панорамата до в този момент е посетена от над милион души.
Снимка: btvnovinite.bg
Турските панорами изобразяват две основни за възхода на османската империя борби. Българската, една от борбите, довели до началото на края на империята. А самият град Бурса претърпява своя напредък след Руско-турската война, когато избягалите от българските земи турци го населват. Днес доста се приказва за изселниците от 80-те години на предишния век от възродителния развой. Но по-голямата част от двумилионното население на града са хора от България, избягали в Бурса по време на Руско-турската война.

Най-голямото преселване стартира по време на Руско-турската освободителна война – 1878 година От тогава, съгласно данните на турските управляващи, са изселени 300 хиляди души. Изселването продължава през Първата международна война, ръководството на Цар Борис III и 1989 година.
Снимка: btvnovinite.bg
При мисълта, че идва огромна съветска армия, турското население потегля да бяга. Населението на Плевен тогава е 17 хиляди души - 10 хиляди мюсюлмани и 7 хиляди християни. За съпоставяне, София тогава е 11 хиляди.

Все повече турци се интересуват от Руско-турската война и от общата ни история. От управата на Плевенската гледка показват, че южните ни съседи са на второ място по брой задгранични гости.

Снимка: btvnovinite.bg
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР