Точното прогнозиране на наводненията доскоро беше лукс, ограничен до райони

...
Точното прогнозиране на наводненията доскоро беше лукс, ограничен до райони
Коментари Харесай

Как изкуственият интелект прогнозира наводненията


Точното прогнозиране на наводненията до неотдавна беше разкош, стеснен до региони с обширна инфраструктура за наблюдаване (снимка: CC0 Public Domain)

Представете си, че живеете в непрекъснат боязън от наводнения, без да имате от кое място да получите надеждни предизвестия. За близо 1,5 милиарда души по света това не е предполагаем сюжет – това е сурова действителност.

Наводненията, най-често срещаното естествено злополучие, оставят диря от опустошаване, разселват общности и костват милиарди вреди всяка година. Традиционно, точното прогнозиране на наводненията беше разкош, стеснен до региони с обширна инфраструктура за наблюдаване. Това направи разрастващите се народи и необслужваните общности изключително уязвими.

Но Гугъл трансформира играта със силата на изкуствения разсъдък (AI). Компанията стартира с пилотен план в застрашения от наводнения район Патна в Индия. Тук Гугъл построи модели за прогнозиране на наводнения, употребявайки данни в действително време и историческа информация, споделя софтуерния колос в.
още по темата
Макар че този метод осигуряваше свръхлокална акуратност, той не беше мащабируем. Изследователите схванаха, че отговорът се крие в способността на машинното образование да обработва големи масиви от данни. До 2019 година Гугъл разшири обсега на технологията 12 пъти, като изпрати жизненоважни сигнали за наводнения до засегнатите общности.

Признавайки капацитета на LSTM (Long Short-Term Memory) мрежите в AI, Гугъл си партнира с откриватели, с цел да създаде световна платформа за прогнозиране на наводнения. Този упорит план имаше за цел да даде надеждна информация даже в райони с дефицит на данни.

Първоначалният триумф в Индия и Бангладеш обхвана 360 милиона души, само че рестриктивните мерки на локалните данни попречиха по-нататъшното разширение на плана. Решението на Гугъл се оказа световен AI модел, подготвен върху големи набори от данни и допускащ прогнозиране на наводнения даже без измервания на локалния поток.

Това изобретение докара до стартиране на платформата Flood Hub през 2022 година Днес тя дава прогнози за наводнения в действително време на над 460 милиона души в 80 страни, в това число райони в Африка, които преди този момент бяха незадоволително обслужвани. Сега достъпът до прогнозиране на наводнения в Африка съперничи на този в Европа.



Гугъл схваща, че научният напредък процъфтява посредством съдействие. Компанията интензивно си партнира с университетски институции, локални държавни управления и интернационалните организации като Световната метеорологична организация (СМО) в поддръжка на системите за ранно предизвестие.

Освен това начинания като „ Caravan Project ” се концентрират върху стандартизиране и агрегиране на съществуващи набори от данни за наводнения. Компанията наподобява се е заела с по-нови проучвания и технологии за разширение на покритието, справяне с неочаквани наводнения и AI решения за по-широки провокации за адаптиране към климата.

Това е едно продължаващо пътешестване с последна цел отбрана на уязвимите общности по целия свят и е един от образците, при които огромните софтуерни компании употребяват изкуствения разсъдък, с цел да създадат действителна смяна.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР