Точно в 17 ч. започват антиправителствените протести. Гражданите вече започват

...
Точно в 17 ч. започват антиправителствените протести. Гражданите вече започват
Коментари Харесай

На живо: Ден 9 от протестите срещу правителството !!!!!!!!! НЕ ПИПАЙ

Точно в 17 ч. стартират антиправителствените митинги. Гражданите към този момент стартират да се събират под прозорците на властта и не престават с настояванията си за оставка.
Това е деветият ден от началото на демонстрациите. В по-голямата си част те минават без съществени ескалации на напрежението. Не липсват опити за провокации. Такива имаше и през вчерашния ден, само че до огромен конфликт не се стигна. Протестиращи направиха жива верига пред чиновниците на реда в опит да възпрат провокаторите.

Ескалация на напрежението имаше във втория ден на по-мащабното гражданско неодобрение. Тогава чиновници на реда упражниха и принуждение върху част от стачкуващите. Бяха публикувани и скандални видеа в обществените мрежи. В момента Столична дирекция на вътрешните работи реализира инспекции. Служителите са били открити. Повече информация ще има идната седмица.

Десетки хиляди се събират с цел да изискат оставката на държавното управление към този момент над седмица. Основните викания са “Оставка!” и “Мафия”. Исканията са за предварителни парламентарни избори, както и за оставка на основния прокурор Иван Гешев. Протести има в цялата страна.

Вчера бяха най-големите демонстрации. Граждани излязоха по улиците на огромна част от регионалните градове в страната. Протести имаше и на българи в чужбина.

Фрог Нюз напомня, че в хода на вчерашните демонстрации министър председателят Борисов разгласи, че ще изиска оставките на трима министри - Владислав Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На идващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на съмнение в понеделник. Стана ясно още, че оставките на министрите не са подадени. Правителството изрично отхвърля да подаде оставка.

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на Съединени американски щати и Франция у нас. В поддръжка на демократичното право на спокойно протестиране излязоха и от Европейската комисия. Съединени американски щати пък оповестиха през вчерашния ден, че стопират газовите планове у нас.

Припомняме още, че недоволството избухна откакто прокуратурата нахлу в постройката на Президентството, с цел да арестува чиновници от администрацията. Безпрецедентния ход бе избран като тъпчене на Конституцията и посегателство върху суверенитета на страната. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи несполучлив опит да дебаркира на българския бряг покрай лятната резиденция на Ахмед Доган. Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово вървене на охранителен плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче към този момент бяха симпатизанти на Движение за права и свободи, пристигнали в региона още предходната вечер. Имаше предизвестия за експлоадиране на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР