Точно в 12:02 часа по Гринуич архиепископът на Кентърбъри постави

...
Точно в 12:02 часа по Гринуич архиепископът на Кентърбъри постави
Коментари Харесай

Чарлз Трети е новият крал на Обединеното кралство

Точно в 12:02 часа по Гринуич архиепископът на Кентърбъри сложи короната на Свети Едуард върху главата на Чарлз Трети, с което той публично към този момент е Крал на Обединеното кралство. При коронясването на краля прозвучаха оръдейни салюти от военните бази в цялата страна и от корабите на Негово Величество в морето. Във всички краища на Кралството, в това число в Единбург, Кардиф и Белфаст прозвучаха салюти в чест на историческия миг.


През последните 900 години всяка английска коронация се е правила в Уестминстърското абатство. От 1066 година службата съвсем постоянно се води от архиепископа на Кентърбъри.

Докато се приготвяше да сложи короната на главата на Чарлз, Уелби се помоли с думите: " Кралю на кралете и Господарю на господарите, благослови, молим те, тази корона и по този начин освети твоя раб Чарлз, на чиято глава през днешния ден я поставяш в символ на кралско великолепие, с цел да бъде увенчан с твоята плодородна благосклонност и изпълнен с изобилна берекет и всички добродетели; посредством този, който живее и цари висшо над всичко, един Бог, свят до безкрайност. Амин. " Поставяйки короната на главата на монарха, архиепископът на Кентърбъри произнесе думите „ Бог да пази краля “, които бяха повторени от всички 2200 хиляди посетители в абатството.

След полагането на короната прозвуча осъществяване на " Kyrie eleison " - за първи път музикално произведение на уелски език се извършва на коронация.


Застанал до 700-годишния стол за коронация, Чарлз се обърна с лице към четирите страни на абатството, с цел да бъде провъзгласен за " безспорен крал " пред паството. След това той постави коронационната клетва - законово условие, защото законът, признат през 1689 година, задължава крал Уилям и кралица Мери да обещаят да поддържат протестантската религия. През същата година тогавашният Народното събрание приема закон, който не разрешава на всеки католик да заема трона - предписание, което към момента е в действие. Този закон води началото си от времето на Тюдорите в Англия през 1500 година, когато крал Хенри VIII прекъсва католическите си връзки и основава Англиканската черква, с цел да може да приключи първия си брак с испанската Екатерина Арагонска.


" Аз, Чарлз, тържествено и откровено в наличието на Бога, изповядвам, потвърждавам и декларирам, че съм правилен протестант, и че съгласно същинското желание на постановленията, които обезпечават протестантското заместничество на престола, ще поддържам и подкрепям упоменатите постановления в границите на силите си съгласно закона ", сподели той.

След клетвата от страна на краля, той седна на стола на властта. Клетвата включваше и позоваване на спазването на законите в страните от Британската общественост, в това число Канада. За първи път това е включено при коронацията на Джордж VI, бащата на Елизабет II, през 1937 година, което отразява упадъка на Британската империя.


Самата корона е от 17-и век и е обсипана със злато и скъпоценни камъни. Тя ще бъде употребена единствено за коронацията, и след това върната в Лондонската кула. Короната е висока към 30 см., тежи 2,2 кг и в нея са събрани 444 обособени скъпоценни камъка, в това число сапфири, рубини, аметисти и топази. За финален път тя бе сложена преди 70 години върху главата на Елизабет Втора, майката на Чарлз Трети.

По време на коронацията Крал Чарлз III бе облечен в церемониално облекло от коприна, злато и скъпоценни камъни, тежащо над 10 кг. Чарлз носи тъмночервената кадифена тога на дядо си крал Джордж VI. Тя е на близо 90 години.


Самият коронационен стол бе подложен в средата на усърдно възобновената средновековна настилка. Той е направен от италиански майстори от XIII в., като се счита, че доста от частите мозайка са избавени от средновековни търсачи, които са взели материал от остарели древноримски руини. Така че крал Чарлз бе коронясан върху фрагменти от още по-стара цивилизация.


След това последва коронацията и на Камила, само че с по-кратка гала. През 2022 година Елизабет Втора даде ясно да се разбере, че Камила би трябвало да стане кралица-консорт при възкачването на Чарлз. Но през последните седмици беше доказано, че тя ще бъде титулувана като кралица Камила. Тя носеше дълга до земята рокля от бял и златист брокат и коронационна огърлица, направена в началото за кралица Виктория през 1858 година Кралица Елизабет II я носеше за коронацията си през 1953 година Роклята е избродирана с изображения на пчели и бръмбари, " които отразяват тематиките за природата и околната среда и любовта на Техни Величества към естествения свят ", както изясни по-рано представител на Бъкингамския замък.

По време на церемонията суверенът бе „ облагодетелстван, блажен и отдаден “ от архиепископа на Кентърбъри. Религиозният стадий е значима част от коронацията. Камила също бе помазана със свето миро, тъкмо както кралицата майка беше по време на коронацията на Джордж VI през 1937 година Помазването на кралица Елизабет II бе един от дребното детайли от нейната коронация, който не бе излъчен по малкия екран.

Преди това кралят и кралицата дойдоха в Уестминстърското абатство, като влязоха през Голямата западна врата на античната черква. Пред тях дефилира дълга върволица от униформени публични лица и духовници и прозвучаха фанфари.

На коронясването участваха задгранични сановници, определени длъжностни лица, задгранични кралски особи и членове на английското кралско семейство в Уестминстърското абатство. България бе показана от служебния министър председател Гълъб Донев, който организира къса среща с краля. Бившият министър председател Симеон Сакскобургготски и брачната половинка му Маргарита са част от европейските монархически фамилии, които идват в Лондон, с цел да споделят с новия английски крал това значимо събитие в живота му. Те ще седят паралелно с нидерландския крал Вилем-Александър и кралица Максима, белгийския крал Филип и кралица Матилда, принца на Монако Албер и брачната половинка му принцеса Шарлийн, испанския крал Фелипе и кралица Летисия, шведския крал Карл XVI Густав и щерка му принцеса Виктория. Над 100 държавни глави от целия свят са приели поканата на Бъкингамския замък да вземат участие в тържествата. Франция, Германия и Италия ще бъдат показани от президентите си, а Австралия, Нова Зеландия и Канада - от министър председателите си.

Източници, близки до краля, споделиха, че той желае цялостната гала тя да отразява мултикултурна, съвременна Англия.

БГНЕС напомня, че като престолонаследник принц Чарлз е бил два пъти на публично посещаване в България. За първи път той идва през ноември 1998 година в границите на обиколката в 4 балкански страни. В резиденция " Бояна " принц Чарлз получава от тогавашния президент Петър Стоянов копие от обредна неолитна маска. Съпругата на президента Антонина Стоянова му подарява семена от български билки – босилек, мащерка, омайниче и жълт кантарион. Билките са за специфична алея на България в имението в Хайгроув. Чарлз подарява на болничното заведение " Царица Йоана " 10 коли за спешна помощ за незабавна помощ от името на организацията " Хуманитарна помощ ". В Пловдив принцът посещава фондация " Рома " в квартал " Столипиново ".

При втората си аудиенция през март 2003 година Чарлз отива и във Варна, където посещава дома за безпризорни деца " Гаврош " и спонсориран от британската фондация " Карин дом " в Морската градина. В резиденция " Евксиноград " се среща със студенти от Варна. /БГНЕС

Около 13 часа Чарлз Трети и Камила напуснаха Уестминстърското абатство и се насочиха към Бъкингамския замък. Кралят носеше мантията на дядо си и короната. Двамата се върнаха в теглената от коне златна колесница, движеща се с пешеходно движение, като част от по-голяма церемониална „ Коронационна върволица “. Те са ескортирани от 4000 бойци в церемониални костюми. Престолонаследникът принц Уилям, брачната половинка му Кейт и децата им принцовете Джордж и Луис и принцеса Шарлот следват в друга колесница. Отчужденият наследник на краля принц Хари и брат му принц Андрю не вземат участие в шествието. В Бъкингамския замък бяха посрещнати с кралски привет от военните в градините на двореца.

По-късно Чарлз, Камила и членовете на кралското семейство се появяват на балкона на двореца, с цел да приветстват събралото се голям брой. След това фотографът Хюго Бърнанд прави портрети на двойката и фамилни групови фотоси, преди кралят и кралицата да обядват с кралското семейство. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР