Точно в 10 часа пловдивският митрополитски храм Св. Марина беше

...
Точно в 10 часа пловдивският митрополитски храм Св. Марина беше
Коментари Харесай

Пловдивчани почетоха паметта на патриарх Неофит

Точно в 10 часа пловдивският митрополитски храм " Св. Марина " беше огласен от траурни камбани в памет на починалия патриарх Неофит. Миряни от  Пловдив посетиха църквата, а заупокойната литургия започна в 10 ч.. Тя беше отслужена от свещеник Арсений. В словото си към вярващите той съобщи, че в този момент е време да се помолим и да сведем глави пред патриарх Неофит, който остави диря в църковното дело. 
Прочетете още
След това вярващите възпламениха свещ в памет Негово Светейшество, а в митрополитския храм бе сложена и негов портрет. Пловдивчани обявиха, че патриарх Неофит е бил доста нужен за народа ни, тъй като той е индивидът, който се е раздавал за църквата и е обединил миряните. " Беше извънредно честен и преклонен човек. Истински патриарх както на църквата, по този начин и на целия народ " разяснява пловдивчанка. 

Негово Светейшество патриарх Неофит умря на 78 години. Новината бе публично потвърдена и с изказване, публикувано на уеб страницата на Светия Синод.

„ Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 година след дълготрайно боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна непълнота, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна черква, който е заслужен последовател на делото на своите именити прародители в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов нравствен ментор, и приснопаметния  Български патриарх Кирил, ” написаха още от Светия Синод.

Днес Светия Синод се събере от 14 ч. на изключително съвещание по отношение на кончината на патриарх Неофит. Траурното съвещание ще бъде управлявано от Великотърновския митрополит Григорий, който е най-старшият архиерей. На него се чака да бъде избрана датата за поклонението и погребението на Негово Светейшество. На тази дата ще бъде и националният печал.

Митрополитите би трябвало да изберат наместник-председател, който да ръководи Българската православна черква (БПЦ) до избора на нов патриарх. По правилник той би трябвало да бъде най-старшият по митрополитско служение член на Светия синод.



Негово Светейшество патриарх Неофит:

Той е определен за глава на БПЦ на 24 февруари 2013 година на Патриаршеския църковен събор.

Светското име на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 година в София. След като приключва главно обучение, през есента на 1959 година е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария, която тогава се намира при гара Черепиш. През 1965 година приключва семинарията, а след две години е признат за студент в духовната академия " Св. Климент Охридски " в столицата, където приключва през 1971 година

Следват две години богословска специализация в катедрата по " Църковно пение " при Московската духовна академия, а от есента на 1973 година е става учител по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при духовната академия в столицата. Две години по-късно е подстриган в Троянския манастир като духовник и приема името Неофит от тогавашния патриарх Максим. По-късно патриархът го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 година в столичния катедрален храм " Св. Неделя " и за йеромонах.

Неофит е един от създателите на световноизвестния хор за източноцърковно пеене " Св. Йоан Кукузел ", в който той самият взе участие като реализатор.

Постепенно се изкачва и в църковната подчиненост, като е възведен и в архимандритско достолепие още веднъж от патриарх Максим. На 8 декември 1985 година в Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " е хиротонисан в епископски ранг с купата " Левкийски " и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

Епископ Неофит става на 1 декември 1989 година ректор на Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София. През 1991 година пък е определен и за пръв декан на възобновения от 1 юли същата година Богословски факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Този пост той заема до януари 1992 година

Следва предопределение за основен секретар на Св. Синод на Българската православна черква и ръководител на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

На 27 март 1994 година е определен, а на 3 април същата година е и канонически одобрен за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 година по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разграничена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възобновения Доростолски митрополитски трон.

През годините на църковния ерес постоянно е отстоявал позициите на каноничния Свети Синод на Българската православна черква, отпред със своя нравствен ментор, блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх и Софийски митрополит Максим.

На 2 декември 2008 година Русенски митрополит Неофит получава званието " лекар хонорис идея " на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Званието е връчено за повсеместен принос в развиването на духовността в СУ и за дейното му присъединяване във възобновяване на Богословския факултет. Припомняме, че той е последният ректор на Духовната академия и първи декан на Богословския факултет " Св. Климент Охридски ".

На 22 юни 2010 година Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е почетен от Президента на Република България с медал " Св. Кирил и Методий " – огърлие " за изключително значимите му заслуги за развиването на Духовната академия " Св. Климент Охридски ", за приноса му за развиване на научно-просветителските връзки и взаимоотношения сред източните и западните християни и във връзка неговата 65-годишнина ".

На 24 февруари 2013 година, неделя, на Патриаршески изборен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е определен за Български патриарх и Софийски митрополит.

В последната му обществена поява в края на октомври Негово Светейшество посрещна мощите на свети Евтимий - патриарх Търновски. 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР