Точно в 10:00 ч. депутатите събраха кворум за старт на

...
Точно в 10:00 ч. депутатите събраха кворум за старт на
Коментари Харесай

Извънредното заседание на парламента започна с 30-минутна почивка

Точно в 10:00 ч. депутатите събраха кворум за старт на изключителното съвещание на Народното събрание , на което ще ще бъдат прегледани удължаването на бюджетите на Държавното публично обезпечаване, на Здравната каса и на Държавния бюджет. Днес ще се организира и анулираният в петък надзор върху изпълнителната власт.

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия, обаче, настоя да бъде извикан целият състав на Министерски съвет поради разискването на бюджета и изиска 30 минути отмора, с цел да може това да стане. Неговата молба беше задоволена и съвещанието стартира с 30 минути отмора.

С претекста, че за бюджетната рамка се изисква в средносрочна вероятност да бъдат отразени целите и допусканията за развиване на политиките, служебното държавно управление отхвърли да се ангажира с внасянето в Народното събрание на проектобюджет за 2023 година със средносрочна бюджетна прогноза за интервала до 2025 година Според служебния финансов министър Росица Велкова до юни страната може да действа обикновено освен това удължение.

„ Има законова норма, която разрешава едно такова удължение. Дори при предварителни парламентарни избори още веднъж няма да се стигне до утежняване обстановката в страната ”, твърди Велкова пред народните представители.

Днес би трябвало да се организира и парламентарен надзор. Според програмата му в него присъединяване би трябвало да вземат служебният министър председател Гълъб Донев и още 10 министри.

Донев ще би трябвало да отговори на три въпроса, като един от тях е от водача на левицата Корнелия Нинова. Тя желае да получи отговор за позицията на служебното държавно управление, че България е " пред война ". Донев ще дава отговор на още два въпроса – за осъществената от регионалния шеф на област София продажба на парцел – частна държавна благосъстоятелност и за сигнал за корупция против регионалния шеф на област Хасково.

В контрола ще вземат участие още Сашо Пенов, длъжностен министър на образованието и науката, министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, на финансите Росица Велкова-Желева, на спорта Весела Лечева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР