Точно такива избори не сме правили, но със сигурност има

...
Точно такива избори не сме правили, но със сигурност има
Коментари Харесай

Сиела Норма: Не сме правили избори 2 в 1, флаш паметите не са надеждни за архивни данни

Точно такива избори не сме правили, само че сигурно има опция. Фактът е, че за локалните избори тук-там правехме " 4 в 1 "  - четири разнообразни бюлетини за 4 разнообразни избора. Така че доста по-лесно е да са два типа избори. Още повече, че и европейските избори са малко по-прости, има една единствена бюлетина за България, а пък парламентарните са с 31, а за чужбина - една ", каза изпълнителният шеф на " Сиела Норма " в студиото на " Денят ON AIR " проф. Веселин Тодоров.

Той акцентира, че те не са подготвени, тъй като такава задача не им е налагана.

" Но в случай че ни бъде предоставена в рационален период - да. Вече има оповестена открита социална поръчка при започване на тази седмица със период до идната сряда да подадем оферта, само че тя е планувана единствено за европейски избори. Ако ще бъдат избори 2 в 1 - тази процедура би трябвало да бъде прекъсната и да бъде оповестена отначало. Ще би трябвало да се приготви нова документи и се надяваме да се случи всичко това до края на април ", добави проф. Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му есента са били наясно какви избори предстоят и поради това са почнали работа по тях още на 1 август.

" Ако всичко е обикновено - няма да имаме този проблем, който имахме на локалните избори. Ако изборите не са обединени в едно, не би било добра концепция да са през седмица, тъй като и ЦИК, и РИК също ще бъдат доста затруднени. И за нас няма да е елементарно. Има планувани локални избори за 23 юни. По-голяма част от парите, които идват към нас, те отиват към тези 3000 индивида, които ние ангажираме за изборите ", разясни изпълнителният шеф на " Сиела Норма ".

В СИК пък работят над 80 000 индивида.

" Тези пари, за които сме се разтревожили, че сме изхарчили, ще бъдат дадени на българските жители. ЦИК стартира подготовка за закупуване на нови USB памети, не е афишира поръчка, има питане към нашите сътрудници. Не е добра концепция флаш паметите да се употребяват повече от 3 години, те не са доста благонадежден инструмент за архивиране на данни ", разяснява проф. Веселин Тодоров.

Попитан дали въпросът с хартията ще бъде решен, той отговори: " Там казусът е в разминаването сред условията на производителя на принтерите - Тайван. Спецификацията, по която бяха доставени последните 2 пъти тези хартиени ролки, беше друга. Производителят е декларирал, че повече няма да поддържа гаранционната поддръжка, тъй като принтерите се повреждат, когато ги зареждаш с неправилна хартия ".

Проф. Тодоров е безапелационен, че защитата на машините мъчно би могло да се разбие: " В степени е по-надеждна от хартиеното гласоподаване. Машините са благосъстоятелност на страната, те се охраняват в склад, нает от страната, от жандармерията. Нищо неприятно да им се случи ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР