Точно преди седмица в канадската столица Отава пристигнаха десетки хиляди

...
Точно преди седмица в канадската столица Отава пристигнаха десетки хиляди
Коментари Харесай

Българин от Конвоя на свободата“ в Канада: 100 000 протестирахме при минус 26° срещу куците мерки на Трюдо

Точно преди седмица в канадската столица Отава дойдоха десетки хиляди тирове и камиони от “Конвоя на свободата”. Това е всеобщият митинг на водачи на камиони, които издигат глас против държавната политика за наложителна имунизация в Канада.

На 15 януари в северноамериканската страна влезе в действие заповедта на управляващите, която изисква имунизационен паспорт при прекосяване на канадската граница със Съединените щати. Това провокира всеобщ митинг на водачи, които обърнаха камионите си и от цялата необятна страна потеглиха към Отава. В всеобщия митинг се включиха и доста български водачи. Lupa.bg се свърза с един от тях – Иво Георгиев, който описа от първо лице каква е била ситуацията и атмосферата на „ Конвоя на свободата “ при първите му дни от идването в Отава.



Протестът на превозвачите получи необятна поддръжка в цялата страна. По думите на Георгиев до 1 февруари платформата GoFundMe е събрала близо 10 милиона канадски $ за протестиращите, с цел да поддържат участниците в конвоя като им обезпечат заслон, храна, вода и гориво.

" Конвоят на свободата ", който продължава, реализира част от настояванията си - провинция Квебек се отхвърли от налога за неимунизирани, който срещна съдбоносен отпор в обществото, а министър председателят Джъстин Трюдо увери, че канадското държавно управление няма да употребява войски против водачи на камиони, чиито над десетдневни митинги против наложителната имунизация стопираха придвижването в централната част на Отава.



" Конвоят на свободата " потегли преди две седмици от Британска Колумбия и измина 5000 км до столицата Отава, описа Иво Георгиев пред Lupa.bg. Самият той е тръгнал предишния петък с сътрудници от град Ниагара, покрай Торонто, като неговата група е пропътувала за ден 500 км до Отава. " През всички градове, през които преминахме, хората бях доброжелателни и ни приветстваха ", описа той. " Граждани на минусови температури чакаха конвоя да мине по улиците, деца размахваха флагове. Имаше ветерани от Втората международна война на по 90 и 100 години, пристигнали с инвалидни колички и те също ни поддържаха ", изясни българският лидер на тир.

Наред с канадските флагове, окачени на камионите, можеше да се видят и български, както и знамена на други страни, чиито жители живеят и работат в северната страна. На камиони, карани от българи, бяха поставени и революционните зелени флагове от времето на Априлското въстание с надпис: " Свобода или гибел! "



Иво и сътрудниците му пристигнали в канадската столица в събота сутринта и там ги посрещнали минус 26 градуса. " Адски мраз беше, само че все пак имаше десетки хиляди жители, в никакъв случай не бях виждал толкоз доста хора в толкоз студено време. Излизаш, стоиш три минути на открито, якето ти почва да пука и замръзваш. Но все пак отстояваш правата си ". Представям си какъв брой още хора щяха да дойдат, в случай че беше по-топло, добави Иво. Според него и самите поданици на Отава симпатизирали на протестиращите. " Разбира се имаше и жители, които не утвърждават този митинг, обикновено е, само че най-малко аз до момента в който бях в Отава не видях никакво напрежение или експанзия от двете страни ", увери българският водач.



100 000 камиона от цяла Канада се включиха в " Конвоя на свободата ", който набира скорост из цялата страна. " Миналата събота по основната улица пред Народното събрание в Отава имаше към 100 камиона. Имаше и трактори. По страничните улици и близките паркинги също имаше доста камиони. В Отава няма по какъв начин да влязат повече от 3000 тира, тъй като това другояче значи цялостно блокиране на града. По принцип полицията блокира част от подстъпите към столицата предишния петък. Ние бяхме късметлии, защото в събота към 9 часа сутринта влязохме в Отава и успяхме да паркираме в центъра ", описа Иво Георгиев.



Според него огромна част от камионите са останали блокирани по пътищата и полицията не ги е позволила до Отава, като чиновниците на реда са създали всичко допустимо, с цел да осуетят цялостен блокаж на столицата. " Защото, в случай че конвоят беше блокирал целия град, всичко щеше да се реши до няколко дни ", разяснява Иво и управляващите щяха да правят отстъпка.



Той разкри, че в общественото пространство в Канада, а и по света, се излагат разнообразни версии за митинга. " Едни споделят, че е поради неприятните пътища в Канада, а други настояват, че стачката е поради пари. Няма нищо правилно в сходни изказвания. Протестът е против ограниченията на държавното управление на Джъстин Трюдо, които очевидно не работят и поради насилственото имунизиране ", изясни българският лидер на камион.



Иво описа, че по време на митинга още преди седмица е срещнал доста българи, пристигнали от Монреал, от Торонто или живущи в Отава. " Повечето сме имунизирани другояче няма по какъв начин да работим и да караме камиони през границата със Съединени американски щати и навътре в Канада. Но при минус 26 градуса имаше ужасно доста родители с дребни деца и те оповестиха, че не желаят да имунизират децата. На митинга имаше бебета в колички, увити с найлони. Хората плачеха и споделиха, че не са отишли там за пари, а само, с цел да пазят свободата си ", добави Георгиев.



" Много поданици на Отава ни носеха ястие - сандвичи, бонбони, домашни сладки с благодарствени писма и с рецепта с какво са приготвени при положение, че някой е алергичен. Предлагаха вода и сокове. вода. Така можеш да си откараш и един месец, в случай че няма какво да правиш ", даде още един щрих към митинга сънародникът ни. Той описа и за колоритна преживелица - сръбски водачи, които живеят и работят в Канада, опекли прасе и агне пред Народното събрание в Отава.

" В митингите против коронавирус ограниченията на държавното управление всеобщо вземат участие канадци, само че има и представители на доста други народи. Впечатлих се, че и индийците стачкуваха. Те нормално са кротки и не стачкуват. Но имаше едно индийско семейство и мъжът показа, че не е пристигнал в Канада, с цел да живее в комунизъм. Той сподели, че в случай че е желал да живее при комунизма е щял да отиде да живее в Китай, въпреки че комунизмът там е друг ", сподели Иво Георгиев.



Сънародникът ни, който от 20 години живее и работи в Канада и има канадско поданство, е отчаян от премиера Трюдо и от неговите думи по адрес на протестиращите и по адрес на неимунизираните. Министър-председателят даже си разреши да назова протестиращите " маргинално малцинство ".

" Трюдо не желае да одобри, че водачите също са хора, които показват Канада – те зареждат страната с храна и с артикули. До предходната година ние бяхме гордостта на Канада, назоваха ни герои, а в този момент внезапно ни назовават „ терористи “ и " маргинали ". Кметът на Отава Джим Уотсън ни упрекна, сме задръстили Отава с отпадъци, че някои от протестиращите са крали храна от местата за бездомници. Това безусловно не дава отговор на истината. Не мога да го допускам, тъй като видях с очите си по какъв начин локалните поданици на Отава носеха храна на водачите в специфични шатри. Вътре имаше сандвичи, вода, чипсове. Ядеш колкото искаш. Даваха и безвъзмездна нафта на водачите от " Конвоя на свободата ", описа усещанията си Иво.



Георгиев показа, че не е станал очевидец на напрежение сред полицията и протестиращите, даже в противен случай. " Полицаите бяха доста готини. Хората им благодаряха за отношението, усмихваха се, махаха им, снимаха се с тях ", описа той. " Но имаше информация, че се приготвят провокации, защото бяха открити димки и сълзотворен газ ", добави сънародникът ни.

По време на всеобщия митинг в Отава преди седмица бяха популяризира фотоси на човек, носещ афиш със свастики. " Аз персонално не го видях, само че на всички места се разяснява, че това е заплатен подбудител, който е желал да настрои тези, които не ни поддържат против нас ", счита Иво. Той увери, че протестиращите водачи са наясно със законите в Канада и не си разрешават да нарушават спокойствието на жителите, като надуват клаксоните през нощта.



Следващата огромна стъпка на протестиращите е да затворят границите сред Съединени американски щати и Канада, което значи, че Канада ще остане без импорт на съществени артикули. Иво Георгиев заяви още, че за 1 март се провежда митинг към Вашингтон, който се приготвя от американците, само че в който най-вероятно ще вземат участие и канадци.

Както към този момент стана ясно към " Конвоя на свободата " се причислиха и тираджии от Съединени американски щати. Те разясниха, че са се присъединили в митинга наа канадските си сътрудници, тъй като държавните управления по целия свят употребяват имунизацията, “за да получат повече лостове за влияние върху народа”.

На 26 януари канадският министър председател Джъстин Трюдо сподели за конвоя на свободата: „ Това е дребно, маргинализирано малцинство, което отива в Отава, споделя неприемливи възгледи и не съставлява възгледите на болшинството канадци “. Трюдо също се нахвърли против депутати от опозиционната Консервативна партия, които поддържаха протестиращите против рестриктивните мерки. И на 29 януари, когато голям ескорт от камиони се приближи до столицата, Трюдо и фамилията му побързаха да намерят леговище в „ скрито място “, чието местонахождение кабинетът на министър-председателя отхвърли да разкрие. Впоследствие се оказа, че той е дал позитивна проба за ковид.



Маршът на канадските товарни коли беше подсилен от Илън Мъск и Доналд Тръмп. Четиридесет и петият президент на Съединените щати на протест на своите поддръжници в Тексас сподели, че е напълно на страната на канадските водачи на камиони. Тръмп благодари на членовете на “Конвоя на свободата” за това, което „ направиха, с цел да защитят свободата на Америка “ и добави: „ Искаме тези велики канадски водачи на камиони да знаят, че сме с тях през целия път. Имаме потребност от повече от тях тук, в Съединени американски щати ".

Същевременно Квебек се отхвърли от проектите си да наложи налог върху хора, които не са имунизирани против COVID-19. Допълнителните ограничавания също ще бъдат анулирани по-късно този месец. Във вторник министър председателят на Квебек Франсоа Лего сподели, че е подготвил законопроект, който да бъде импортиран в локалния парламент.

" Данъкът върху имунизациите би отворил цяла кутия на Пандора за нови налози, основани на опазването на здравето, и данъкоплатците са признателни, че ще остане затворена “, обявиха управляващите в канадската провинция.

" Канада няма да изпраща армията в отговор против продължаващия митинг на " Конвоя на свободата " срещу наложителната имунизация ", разгласи министър председателят Джъстин Трюдо, който съобщи, че към разполагане на бойци би трябвало да се подходи внимателно.

В събота е планувана проява против наложителната имунизация и в Торонто.

Снимки: Личен профил на Иво Георгиев
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР