Точно преди една година ние от ДПС дадохме своя принос

...
Точно преди една година ние от ДПС дадохме своя принос
Коментари Харесай

Карадайъ: Още преди година ДПС предложи промени в Конституцията за разследване на главния прокурор

Точно преди една година ние от Движение за права и свободи дадохме своя принос в опита да се случи по този начин нужната правосъдна промяна.

Изготвихме законопроект за смяна в Конституцията, който представихме на всяка от парламентарните групи. Това сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на дебатите в пленарна зала по измененията в Закона за правосъдната власт и въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор. Карадайъ заяви, че Движение за права и свободи поддържа законопроекта.

Защо изготвихме план за смяна в Конституцията? Защото главният спор, който се води и тогава, а и в този момент, е не за промяна, а за лични промени и кадруване в правосъдната система, сподели водачът на Движение за права и свободи.

Ние бяхме планували и разписали следствие на основния прокурор, разглеждахме ограничение на пълномощията на основния прокурор по отношение на надзора за правда. Предвиждахме разделяне на Висшия правосъден съвет на две – съдийска и прокурорска част, като основният прокурор не взе участие в Съвета на прокурорите. Това съгласно нас дава самостоятелност на обособените прокурори, напомни Мустафа Карадайъ.

В момента, с оферти законопроект за промени в Закона за правосъдната власт, става въпрос за промени и в структурата на прокуратурата – за извеждането на следствието като самостоятелен орган от прокуратурата, съобщи водачът на Движение за права и свободи. И добави, че концепция си заслужава и в случай че е належащо би трябвало да се доразвие.

Карадайъ акцентира, че това е възобновяване на ред, който е съществувал преди години. „ Той може ненапълно да даде опция да се откри решение за следствие на основния прокурор, друго от нашето предложение, което сме създали в проектозакона за промени в Конституцията “, съобщи Карадаъ.

Нито Венецианската комисия, нито нашите евроатлантически сътрудници желаят от нас да нарушаваме Конституцията на България. В едно от мненията на Венецианската комисия се споделя, че намирането на законен метод за следствие на основния прокурор, ще бъде мъчно без смяна на Конституцията. Ние преди една година представихме нашите хрумвания. Очаквахме в диалози и в разговор с всички парламентарни групи да създадем, тъй че да внесем в Народното събрание план за промени в Конституцията, с цел да може легално и законно, без нарушение на главния закон да решим този въпрос. Но и през днешния ден някои хора се пробваха да вършат избрани внушения по адрес на Движение за права и свободи, и то във връзка с прокуратурата и основния прокурор, разяснява Мустафа Карадайъ.

Ние и преди сме подлагали на критика и прокуратурата, и основния прокурор персонално, а и продължаваме да ги подлагаме на критика – за чадърите по отношение на Иво Прокопиев и необжалването по техните каузи пред по-горни инстанции. Все още не сме получили пояснение, макар че го поискахме, дали това е нормална процедура в прокуратурата, сподели Карадайъ.

Ние имаме сигнали до прокуратурата по отношение на милиционерщината на изборите миналата година. Бяхме очевидци на нахлуването на милицията по домовете на хората в неравностойно състояние. Сигнализирахме прокуратурата и основния прокурор и от тях получихме една статистика, а не следствие дали дейностите на милицията са закони, тъй като чухме и от омбудсмана на Република България, че те са противозаконни, продължи водачът на Движение за права и свободи.

7-8 месеца станаха от приемането на Закона за възбрана на така наречен „ златни паспорти ”. В него записахме всеки един съответен случай да бъде разследван и в случай че има отговорни лица, да им бъдат повдигнати обвинявания. Но към момента от прокуратурата не видяхме нито деяние, нито резултат, акцентира още Карадайъ.

Нещо повече господин – Кирил Петков беше министър в нарушаване на Конституцията, съгласно Конституционния съд на Република България, само че прокуратурата не направи нищо, с цел да проверява декларирането на погрешни данни от господин Кирил Петков, добави той.

А моли: „ Призовавам да вършим правосъдна промяна, а не да разбираме промяната като лични промени. А когато приказваме за лични промени – да назоваваме нещата с същинските имена. Ние от Движение за права и свободи сме подготвени да приказваме и по тази тематика. “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР