Точно преди 60 години - на 12 април 1961 г.

...
Точно преди 60 години - на 12 април 1961 г.
Коментари Харесай

Код ”125” са последните указания към Юри Гагарин преди старта. Какво значи това?

Точно преди 60 години - на 12 април 1961 година в 9 часа и седем минути московско време Гагарин се насочва в космоса от космодрума Байконур с галактически транспортен съд " Восток 1 ". След 108 минути и една цялостна обиколка на Земята той се приземява с парашут като първият човек, полетял в Космоса. Полетът му откри нова епоха в развиването на човешката цивилизация. И поставя началото на тествания и постижения, за които човек даже не е и сънувал. Съвсем естествено нищо при първия полет не минава безпрепятствено.

Един от проблемите с пилотирания галактически полет, бил извънредно сложен за решение тогава, заради обстоятелството, че никой не знаел по какъв начин тъкмо човешката душeвност ще реагира при подобен полет. Марк Галай, инструктор и методист по пилотиране в първия отряд на космонавтите, в книгата си „ С човек на борда “ написа, че немски академик загатва явлението „ галактически смут “, под въздействието на което човек освен, че няма да може да ръководи системите на кораба, само че и ще си навреди „ до степен на самоизтребление “. Според Галай е било мъчно да се подценен тези разсъждения в навечерието на първия пилотиран полет в космоса.

Всъщност главното нещо, което космонавтът е трябвало да направи е да ориентира галактическия транспортен съд ръчно по този начин, че спирачният мотор да се включи и то единствено в случай че главната и аварийна автоматизирани системи не сработят. Обаче никой не бил сигурен, че космонавта ще бъде в устойчиво психическо положение, с цел да се оправи с това и инженерите вземат решение да блокират ръководството посредством „ логическа брава “, за разблокирането на която, е трябвало да се набере специфичен код „ 125 “.

Първоначално, както написа Галай, възнамерявали да оповестят на космонавта този код по радиото, само че след това вземат решение, че той може да не получи информацията заради разстройства в радиовръзката. Тогава ползват концепцията, този код да бъде запечатан в плик, който по-късно бил залепен в кабината на кораба.

Въпреки това, Марк Галай подрежда специфичния код скрито да бъде обявен на Гагарин тъкмо преди старта. И когато космонавтът към този момент е в галактическия транспортен съд, последният човек, който го съпровожда, конструкторът на Восток Олег Ивановски, му споделя тези три цифри - „ 125 “.

" Най-сложното в специалността на космонавта е всичко, което се случва до отварянето на шлюза след скачването на кораба с галактическата станция. До този миг на същинска наслада не можем да бъдем застраховани от произшествия от персонален или механически темперамент, които могат да попречат на поставената цел ", сподели пред ТАСС френският астронавт Тома Песке.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР