Точно преди 50 години, на 31-ви март 1971 г., водещи

...
Точно преди 50 години, на 31-ви март 1971 г., водещи
Коментари Харесай

Баркодът става на 50 години

Точно преди 50 години, на 31-ви март 1971 година, водещи представители на промишлеността и търговията избират да вкарат „ повсеместен продуктов код “, който ще промени хода на международната стопанска система. Днес, този код е прочут като стандарта „ Глобален номер на комерсиалната единица (GTIN) “ и служи за неповторимата идентификация на всеки обособен артикул, като е основата на баркода – най-важният стандарт по веригата на доставки. Ежедневно в международен мащаб се правят над 6 милиарда сканирания, осведомят от.

„ Това е една значима, неразказана история от актуалната стопанска система. Преди тъкмо половин век гневни съперници оставят разликите си настрани и се сплотяват към концепцията за потребление на GTIN, което води до основаването на баркода и развиването на международната търговия. Като означаваме това значимо събитие за модерната търговия, призоваваме бизнеса да си сътрудничи за следващ път, с цел да отговори на потребностите на 21-ви век за бързо внедряване на нови технологии, в това число и баркод знаци от ново потомство, носещи повече данни “, сподели Кати Венгел, изпълнителен вицепрезидент и шеф доставки на Johnson & Johnson и ръководител на Управителен съвет на интернационалната организация GS1.

Големите в бизнеса с питателните артикули, търговията на дребно и потребителските артикули от компании като Heinz, General Mills, Kroger и Bristol Meyer организират през 1971 година историческа среща в Ню Йорк. Те осъзнават потребността от въвеждането на неповторима идентификация на всеки обособен артикул. Визионери за времето си, те имат вяра, че този повсеместен код може да бъде употребен и отвън магазините за хранителни артикули, като да вземем за пример в складовете и ръководството на производството и че усъвършенстването на времето, че ще докара до промени както във веригата по доставки и по този начин и в потребителското прекарване. На тази среща те също вземат решение да продължат с нововъведенията и дружно да основат система, която би била както в интерес на бизнеса, по този начин и на потребителите. А години по-късно баркодът ще бъде разгласен за революционно изобретение за търговията и включен в класацията „ 50 неща трансформирали актуалната стопанска система ” на BBC.

„ Началото на 70-те години на ХХ век беше изключително значимо за търговията и изпълнено с значими събития като сканирането на първия баркод на каса в супермаркет от веригата „ Марш “ през 1974 година За мен е чест да бъда част от начинание, донесло толкоз изгоди в световен мащаб. Бях очевидец по какъв начин съперници сплотяват напъните си за общото богатство. Сега е време за ново потомство водачи от промишлеността, които да основат нов тип стандарти, способни да трансформират бизнеса през идващите петдесет години “, съобщи Том Брейди, инженер, взел участие в създаването и внедряването на системата за сканиране в супермаркета от веригата „ Марш “.

Стандартите GS1, в това число баркода, не престават да оказват помощ за възстановяване бързината, успеваемостта и сигурността на комплицирания актуален световен бизнес поток, опростявайки процесите по веригата на доставки в съвсем всеки бранш.

Все по-големите условия от страна на потребителите за точна информация за продуктите слагат пред стандартизиращите организации ново предизвикателство: да се развие последващо потомство баркод знаци (като квадратните такива, включително QR кодове), които могат да съдържат в себе си доста повече и надеждна информация за потребностите на потребителите, като наличие на алергени, дали продуктът е от биологично произвеждане, информация за неговото въздействие върху околната среда и други Това усилва доверието на потребителя и тяхната преданост към продуктите, които купуват.

„ Основната цел е да се обезпечи бистрота, да се увеличи доволството, сигурността и доверието на нашите клиенти, сътрудници и чиновници “, споделя Йозгюр Торт, изп. шеф на верига супермаркети „ Мигрос “ и съпредседател на Форума за потребителски артикули (Consumer Goods Forum). 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР