Точно преди 30 години - на 14 декември 1989 г.,

...
Точно преди 30 години - на 14 декември 1989 г.,
Коментари Харесай

Петко Симеонов: Тетралната революция и защо танковете да дойдат, а не милицията да се намеси

Точно преди 30 години - на 14 декември 1989 година, в София се организира исторически митинг, запомнен вечно със противоречивата имитация " По-добре танковете да дойдат ". Множеството обкръжава Народното събрание и желае неотложно унищожаване на член 1 от Конституцията за управителната роля на Българска комунистическа партия. Едва след насрочването на първите свободни парламентарни избори след идването на демокрацията, провели се на 10 юни 1990 година, Евгений Михайлов, който езаснел паметната имитация, изречена от Петър Младенов, предлага записът да бъде излъчен в предизборната акция на Съюз на демократичните сили. Твърди, че тогава никой от водачите на синята партия не е поискал това. По-късно Петко Симеонов, член на управлението на Съюз на демократичните сили, споделя, че е бил извикан от Петър Младенов, който го е заплашил, че в случай че пуснат записа, ще оповести кои от сините са сътрудници на Държавна сигурност. В изявление за Dir.bg Петко Симеонов си спомня за паметните събития и пояснява случилото се от разстояние на времето.

- Г-н Симеонов, изминаха 30 години от датата 14. 12. 1989 година известна с един огромен митинг, тръгнал от Независимо студентско сдружение и завършил със противоречивата имитация " Най-добре е танковете да дойдат ", фраза произнесена от ген. секретар на Българска комунистическа партия и ръководител на Държавния съвет Петър Младенов. Г-н Симеонов, какво се случи на тази дата през погледа Ви след 30 години?

- На митинга на 10 декември беше призната резолюция за махането на член първи от Конституцията. Резолюцията трябваше да бъде импортирана в Народното събрание на 14 декември в 17 часа от Желев, Тренчев и Събев. Приканихме жителите да участват на нейното връчването като вземат участие в проведената Жива верига.

Тъй че, " митингът " на 14 декември 1989 г към постройката на Народното събрание, не беше " протест ", а Жива верига. Студентите имаха протест от 15 часа, а Живата верига беше от 17 часа. Студентите се причислиха към Веригата. Това беше авансово контрактувано.

Говоря за значими елементи. От началото на декември паралелно вървяха три полемики сред неофициалните и старите партии - учредителните документи на Съюз на демократичните сили, митинга на 10 декември и Живата верига на 14. Учредяването на Съюз на демократичните сили (документи, конструкция, ръководство) се обсъждаше в квартира на Георги Спасов (срещу пазара в Ситняково), публика на Историческия факултет в СУ, а учредяването стана на 7 декември в Института по социология на Московска 13А.

Митингът на 10 декември се приготвяше в жилището на Стефан Гайтанджиев на ул. " Фритьов Нансен ". Целта беше - отбелязване на 41-годишнината от подписването на Всеобщата декларация за правата на индивида. Уточниха се (не по този ред) - листата на организациите позволени до присъединяване с оратори и помощни действия в митинга като митингът беше на СДС; часа и мястото на митинга; формите на разгласа; тематиките на речите; листата на ораторите; реда на изказванията; водещият на митинга; листата на присъстващите на трибуната; отговорника за защитата и реда; прецизираха се отличителните знаци на нашата защита - синя лента на дясната ръка (по-късно от там пристигна синьото знаме на СДС); лицето отговорно за връзка с общината и милицията; разиска се и се одобри резолюцията; дефинира се кой да я чете.

Живата верига се обсъждаше в дома на проф. Божидар Абрашев на бул. " Левски ". Там се дискутираше и се одобри - местата (четири), от където ще се събират жителите, с цел да вземат участие в Живата верига; маршрутите на четирите лъча; техните отговорници и помощници; час на пристигане; кръгове на Живата верига и тъкмо от къде и по какъв начин минават; отговорник за връзка с общината и милицията; защита... Реално се получи - викащо и скандиращо голям брой към постройката на Парламента. Роди се лозунга " Долу Българска комунистическа партия ", който се скандираше с отскачане. Беше студено.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР