Точно преди 1000 години започва строителството на една величествена островна

...
Точно преди 1000 години започва строителството на една величествена островна
Коментари Харесай

10-вековната цидела, която се издига от Атлантическия океан и привлича 3 милиона туристи годишно

Точно преди 1000 години стартира строителството на една величествена островна крепост по крайбрежията на Франция, която като че ли се издига като събитие от бурните води на Атлантическия океан. Десет века по-късно тя се посещава от над 3 000 000 души годишно (на второ място във Франция по посещаемост след Ил дьо Франс). Днес скалистият остров Мон Сен Мишел и община в департамент Манш се е трансформирал в дълготраен знак на национална мощ.

Средновековното абатство на върха на Мон Сен Мишел е грандиозно създание, което е изиграло решаваща роля във френската история през вековете. То се е трансформирало в една най-популярните туристически атракции в страната отвън Париж, от време на време жертва на личната си известност дотам, че имаше апели за понижаване на туризма.

Абатството се намира край крайбрежията на френския район Нормандия, западно от Париж и е привличало редица поклонници през вековете.
 Снимка 623618
Източник: iStock

Мястото е наречено " чудото на западния свят ", разказва CNN. Историята на Мон датира от 708 година, когато на скалата е издигнато светилище в чест на Свети Архангел Михаил. Превръща се в свещено място, което продължава развиването си от XI до XVI век. Става обект на международното завещание на ЮНЕСКО през 1979 година

Абатството е очевидец на основни моменти от френската история. То се трансформира в леговище и цитадела по време на Стогодишната война от 14-ти и 15-ти век и оцелява след 30-годишна блокада от британците.

По време на Френската гражданска война от 18 век пък става затвор. До 1863 година 14 000 пандизчии обитавали по този начин наречената " Бастилия на моретата ", където приливите и плаващите пясъци вършат бягството невероятно. Влиятелни фигури като Виктор Юго обаче стартират акция за възобновяване на статута на Мон Сен Мишел. През 1863 година пандизът остава в историята и през 1874 година островът е разгласен за исторически монумент.

По време на историческия период Бел епо̀к преди Първата международна война последователно се трансформира в международната туристическа дестинация, която познаваме и до през днешния ден. Една от известните му забележителности е известната странноприемница Mère Poulard която приема гости от 1888 година и е кръстена на своята създателка Анет Поулард.
 Снимка 623619
Източник: iStock

Един от проблемите в днешно време е огромният приток на туристи. Около 3 000 000 посетители отиват там всяка година, като някои уикенди са по-натоварени от нормално. Като се има поради, че местното население е едвам 43 души, притежателите на магазини, хотелиерите и заведенията за хранене, просто не могат да се оправят с търсенето на клиентите.
 Снимка 623620
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР