Точно на ръба – с 8 гласа и с Вероника

...
Точно на ръба – с 8 гласа и с Вероника
Коментари Харесай

За следващите 5 години: и братът на човека на Бойко от ВСС вече е шеф

Точно на ръба – с 8 гласа и с Вероника Имова (политическа квота - ГЕРБ), която безусловно „ дотича “, с цел да е осмият глас, Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет избра Петър Узунов за нов началник на Окръжен съд-Благоевград. Така братът на Димитър Узунов - представляващ предходния състав на Висш съдебен съвет и апетитен за " индивида на Бойко ", ще ръководи конфликтния съд, на който са подсъдни някои от най-горещите точки от Югозапада - Банско, границите с Гърция и РСМ, туристически центрове като Сандански и прочие

За самия арбитър Петър Узунов са изписани – на диалект казано – кофи с мастило. Включително и в последните дни.

В съда в Благоедград непрекъснато има конфликти – той се ръководи 2 мандата от Катя Бельова, в този момент тя още веднъж ръководи като и.д., само че пък на две процедури за избор на нов началник се появиха... 0 желащи. Това не пречи на общото заседание, което е трябвало да излъчи Узунов, да го похвалят и Бельова, и двете й заместнички, като едната даже споделила, че се чака арбитър Петър Узунов ловко " да позволява всички трудности пред нас "...

Днес по време на полемиката стана ясно още, че там има арбитър командирован от 7 години, както и има командирован в ОС-Благоевград да правораздава арбитър от... напълно различен правосъден окръг – от Дупница (Кюстендилско). При състояние, че все още имало 5 молби на искащи от техния район да ги командироват в окръжния съд.

Това обаче не смути Узунов, който на въпросите на двете опозиционерки от съвета - Атанаска Дишева и Олга Керелска, сподели, че това в Софийския апелативен регион се взема решение от... шефката на апелативния съд в София Даниела Дончева. Което си е по този начин - а дали е морално и вярно е напълно друга тематика.

Днес единствено Керелска и Дишева настояха, че Узунов е повече от доверено лице на правосъдната номенклатура в лицето на досегашното управление и се е употребил с фактическа и неразбираемо огромна власт.

Членовете на монолитното болшинство настойчиво се съпротивяваха дали може да се назова, че съдията е " приближен човек ", нищо че на него е връчено да " джурка " инцидентното систематизиране на делата, началник е на етичната комисия на съдиите в Пиринско, даже образова младшите съдии и стажантите...

Като цяло, в поддръжка на Узунов се изрекоха първо двама от членовете на Висш съдебен съвет, които задават посоките на болшинството - ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков и представляващият Боян Магдалинчев.

Дори във връзка това - че съдията прави всички най-важи работи тази институция, Магдалинчев формулира забележителното умозаключение, че " това - да се ползваш с доверието на някои хора съдии, не значи, че сте безусловно близки ".
Факти към съда в Пиринско
Освен с небезизвестния брат - който преди време бе обвинен от Лозан Панов че е пратил на Бойко Борисов прословутото известие с ne go priehme*, районът е прочут и с това, че в Окръжния съд правораздават Петър Узунов и жена му. На въпрос по мотива през днешния ден той се зарече, че " в случай че стана ръководител, кариерното развиване на жена ми стопира! "

На конкретизиране поискано от Дишева - в качеството на мъж ли ще постъпи по този начин и по какъв начин тъкмо подсигурява, че тя няма да желае да се издига, той доуточни, че имал педвид, че няма да я прави собствен зам.председател (има си хас!, б.а.).

Интересно е и общото заседание, което е подкрепило Узунов – с цел да се съблюдава промененият закон, който даде по-голяма власт на общите събрания. Според протокола (той може да бъде коства си да се прочете поради " изобилието " на смели лични и неконформистки отзиви, б.а.). е траяло тъкмо 49 минути.

От 20 съдии по щат в ОС-Благоевград в общото заседание са взели участие навръх ръба - 11. От тях двама са Узунов и жена му Надя Узунова. Така за него са дали своят вот всичките 9 без тях двамата (за повторно - има си хас!).

Самият арбитър умерено изясни, че измежду отсъстващите имало командировки, отпуски, болнични и " единствено 4-5 индивида " не пристигнали без извинителни аргументи.

Даниела Марчева (квота на БСП) и Георги Чолаков го опазиха със забележителния мотив: че характерът на хората в района бил подобен - че в случай че някой имал нещо срещу, той по-скоро щял да пристигна и да изрази мнението си против претендента.

Георги Чолаков постави рамо, че де юре законът е бил спазен - участвали са повече от половината членове на съда и са дали своят вот позитивно повече от половината от присъстващите - факт.

Само че най-после в протокола е записано, че " от присъстващите 18 индивида всички гласоподаваха в поддръжка на кандидатурата ".

Ама нали бяха 9?

Оказва се, че са били поканени на събранието и ръководителите на долните инстации - пък тяхна работа си било, че пристигнали единствено двама - на Районен съд Благоевград и РС-Сандаснски. А те пък се оказали поддръжници на Узунов.

Подкрепа очевидно е гласувана и от присъстващите командировани съдии - нищо че те, тъкмо поради статуса си, че с един " автограф на шефа може да те върнат на село " във всеки един миг, категорично съгласно текста на Закон за съдебната власт нямат право да гласоподават. Точно както и ръководителите на районни съдилища.

Узунов позволи и различен сериозен гаф - на въпрос на Олга Керелска има ли експлицитна рекомендация от Испектората от Висш съдебен съвет - да не правораздават дружно с жена му, той сподели, че не знае за такава. А по думите на Керелска има такава - и тя е от 2015 година

Олга Керелска се зачуди още - дали въпросното общо заседание не е било единствено за да се сътвори " усещане за повсеместност " на поддръжката:

" Няма по какъв начин да са го подкрепили 18 съдии, в случай че участват 11, от които един е кандитатът и жена му ", заключи тя.

Но нейният глас и този на Атанаска Дишева си останаха единствените два срещу.

А - както обикновно - към единомислените пратеници в Съвета от ГЕРБ (Боян Магдалинчев и Вероника Имова) и от Българска социалистическа партия (Даниела Марчева) се причислиха тези от " Атака " (Боян Новански) и Движение за права и свободи (Стефан Гроздев).

Боян Магдалинчев закова гвоздей в полемиката с думите, че ще го поддържа, тъй като е с дълготраен стаж и му направил усещане „ методът по който вижда проблемите “.

Изборът стана сполучлив посредством единствено на това, че Данила Марчева се появи, въпреки и със забавяне - в 10 ч. Иначе нямаше да има избор, защото нямаше да се обезпечени съгласно променения от 2016 година закон - 8 гласа за предопределение. Както казахме - с изключение на включването на Марчева, основно бе и дотичванто на някъде зачезнала Вероника Имова - по този начин Чолаков повтори гласуването. И изборът се оказа сполучлив.

За втория избор за деня - за съда в Козлодуй към този момент... си бе тръгнал Боян Магдалинчев.

---

* - абсурдът, при който преди време Лозан Панов сподели очевидно по прогрешка препратено му известие до тогавашния министър председател Борисов - че някой от Висш съдебен съвет осведоми водача на ГЕРБ в действително време какво се случва в Съвета. Авторът на известията по този начин и не бе открит, защото Димитър Узунов сподели информация единствено от СМС-ите си - не и от чатовете посредством другите приложения.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР