Точно на 74-ия си рожден ден си отиде Елизабет Вартанян,

...
Точно на 74-ия си рожден ден си отиде Елизабет Вартанян,
Коментари Харесай

Навръх рождения си ден почина Елизабет Вартанян - учител №1 по арменски език в свет

Точно на 74-ия си рожден ден си отиде Елизабет Вартанян, почетен жител на Пловдив и преподавател номер 1 по арменски език в света. Тя е удостоена с това влиятелно звание от Министерството на диаспората в Република Армения през 2012 година.

Елизабет Вартанян е приключила арменска лингвистика и публицистика в Държавния университет в Ереван, родена е в Пловдив и след дипломирането си се връща в България. Започва кариерата си като публицист, първо в " Работническо дело ", а после- в радио Пловдив. След години става преподавател в Арменското учебно заведение " Степан Шухамян " до неговото закриване през 1976 година, само че по- късно, при започване на 90-те, става основател на възобновяване му и преподава там. Училището към този момент се споделя " Виктория и Крикор Тютюнджиян " и до ден сегашен се намира в Стария Пловдив в един двор с арменската черква " Сурп Кеворк ". Там Елизабет Вартанян преподава майчиния си език, като стартира всеки час с молитва на арменски. Учителският и стаж е над 44 години, а генерации пловдивчани я обичат. Неслучайно през 2012 година Общинският съвет в Пловдив единомислещо и присъди званието " Почетен пловдивчанин ".
Новият регионален шеф на Пловдив нападна четири контракта за почистването на река Марица
Четири са сега настоящите контракти с компании за разчистване на разнообразни сектори на река Марица, в тях е записано, че са безвъзмездн...
Прочети повече
Многобройни са нейните изяви в областта на културата и благотворителността като ръководител на Сдружение за просвета и култура „ Ереван “ в Пловдив и член на УС на Съюза на културно-просветните организации „ Ереван “ у нас, споделя Сахак Чалъкян от Асоциация „ Арменска общественост “ в България, на чийто УС тя също бе член.

За своята дейна активност през 2008 г Елизабет Вартанян е отличена от Министерството на културата „ за реализирани високи креативен резултати и принос в развиването на българската просвета “. Грамотата й е връчена от тогавашния министър Стефан Данаилов. В годините на демокрацията Елизабет Вартанян два мандата е общински консултант в родния си Пловдив.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР