Точно година след старта на проекта „VAR“ в българското първенство,

...
Точно година след старта на проекта „VAR“ в българското първенство,
Коментари Харесай

Една година по-късно: Системата VAR доказва ефективността си по българските стадиони

Точно година след старта на плана „ VAR “ в българското състезание, обстоятелствата демонстрират, че навлизането на технологиите по българските терени е изиграло основна роля за по-голямата обективност и правдивост при взимането на решения от страна на съдиите. Равносметката от използването на системата в 90 мача от Първа професионална лига, Купата на България и Суперкупата на България е, че при над 92 % от прегледаните обстановки реферите са взели вярно извънредно решение благодарение на технологиите, написа уеб сайтът на БФС.

На 17 октомври 2020 година започва първият стадий от образованието на българските рефери за работа със системата VAR – 4-годишен план, финансиран с близо 2 милиона евро от бюджета на Българския футболен съюз. Подготовката – както през зимата, по този начин и през лятото на 2021 година, включваше 3 съществени етапи: офлайн образование, симулационни мачове и шампионати на младежки и женски тимове. С скъпата помощ на юношеските тимове до 17 и до 19 година на Левски, Славия, ЦСКА-София, Септември (София), Локомотив (София), Царско село, Национал, Барокко, ЦСКА 1948 и РД Спорт, както и на женските тимове на НСА, Барокко, Пирин (Благоевград), Риал, Севлиево Лейдис и Янтра, и след изиграването на 60 демонстративни дуела документи за VAR съдии получиха 30 български рефери, други 29 бяха сертифицирани за AVAR съдии, а още 30 арбитри получиха право да управляват срещи с потребление на системата VAR, въпреки и без документ.

Паралелно с това 15 български стадиона бяха приведени в цялостна техническа подготвеност за обслужване на системата и минаха сполучливо ревизия от страна на специалистите на ФИФА. За същинската работа със системата у нас бяха ангажирани 4 VAR вана, два от които обслужват мачове в София и в Северозападна България, един - в Северна България и един в Пловдив, Стара Загора и Кърджали.

Системата дебютира публично по родните терени в плейофната фаза на сезон 2020/2021 година, когато бе употребена в 15 мача от първата шестица на ППЛ, във финала за Купата на България и в баража за установяване на българския представител в Лигата на конференциите. От началото на сезон 2021/2022 година към днешна дата общо 90 дуела към този момент са били обслужени от високо-технологичната система и резултатите недвусмислено демонстрират, че VAR оказва изключителна помощ на българските футболни съдии при взимането на решения в противоречиви обстановки.

Дотук системата се е употребила в 57 случая от общо 90 дуела от българското състезание, или приблизително един път на 1.6 мача. Т.нар. „ позитивни намеси “ – при които потреблението на VAR e довело до присъждане на правилно решение, без значение от първичната преценка на съдията, са 48. От тях 16 корекции са директни (без видеопреглед от страна на съдията), като 15 от тези обстановки са свързани със засади, а една – за признаване/отменяне на гол при противоречиво състояние на голлинията. При останалите 32 „ позитивни намеси “ пък се е стигало до видеопреглед от страна на основния арбитър: в 22 от тези случаи – за отсъждане/отмяна на углавен удар; в 8 случая – за отсъждане/отмяна на червен картон; в 2 случая – за нарушаване във етапа на създаване на голова офанзива.

Неправилните намеси на VAR до момента са 9, като 4 от тях не са довели до присъждане на неверно решение и надлежно не са ощетили тимовете, защото при преразглеждането на обстановката основният рефер се е уверил в правилността на първичното си решение. Само в 5 случая „ пасивната интервенция “ на VAR е довела до неверни отсъждания – всичките, касаещи отсъдени/неотсъдени наказателни удари.

Съществено е да се означи, че въвеждането на системата VAR на процедура взема решение един от най-спорните моменти в практиката на футболното съдийство – признаването или анулацията на попадения поради наличието/отсъствието на състояние за засада. Фактите демонстрират, че в нито един от упоменатите 90 дуела дотук няма позволен или погрешно анулиран гол поради засада.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР