Точно десет дни ни делят от старта на петото издание

...
Точно десет дни ни делят от старта на петото издание
Коментари Харесай

10 дни до началото на Cinelibri 2019

Точно 10 дни ни разделят от старта на петото издание на единствения кино- книжовен фестивал в света, което предвещава незабравими страсти! CineLibri 2019 се организира под мотото „ Петото измерение ” и отбелязва знакови годишнини: 50 години от кацането на Луната – с импозантната творба „ 2001: Космическа авантюра ” на недостижимия Стенли Кубрик; 500 години от гибелта на ренесансовия талант Леонардо да Винчи - с хипнотичното кино прекарване „ Аз, Леонардо ”; 250 години от рождението на Александър декор Хумболт – с екранизацията на бестселъра „ Измерването на света ”, която също ще бъде показана у нас за първи път! Веднага откакто сграбчи Голямата премия на журито във Венеция и премия трескаво дискутираният филм на Роман Полански „ Офицер и разузнавач ” се изстрелва в София, с цел да открие CineLibri на 5 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК.



А в случай че желаете да срещнете онлайн „ шотландския войник ” Кристоф Ламбер, заповядайте на грандиозната гала по награждаване на най-впечатляващата екранизация на 13 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК! Сред акцентите в конкурсната стратегия е новият филм на фамозния френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако - „ Казанова, последна обич ”, въодушевен от „ История на моя живот ” на Джакомо Казанова, която към този момент има българско издание! Елегантната тайнственост „ Загадката Анри Пик ” по романа на Давид Фоенкинос споделя историята на един библиотекар в Бретан, който взема решение да събере всички книги, отхвърлени от издателите. Южнокорейският шедьовър „ Изпепеляване ” (39 награди и над 120 номинации!) е акомодация по роман от сборника „ Изчезването на слона ” на Харуки Мураками и също ще бъде излъчен премиерно в границите на CineLibri.

Звездната кино селекция на фестивала включва заглавието „ Бурни връзки ” - сетивен любовен триъгълник в бохемската атмосфера на Париж от края на XIX век с присъединяване на поета Пиер Луис – изтъкнат еротоман и странник! Шведската комедия „ Брит-Мари беше тук ” одухотворява щурата героиня на Фредрик Бакман - 63-годишна жена с известност на пасивно-агресивна мрънкаща магьосница, която става треньор на юношески тим по футбол. Ако сте фенове на авторката на „ Госпожа Далауей ”, безусловно включете в графика си биографичната драма „ Вита и Вирджиния ” , пресъздаваща загадъчната връзка сред провокативната аристократка Вита Саквил-Уест и Вирджиния Улф, иконата на литературния модернизъм. Не са забравени и феновете на качествената анимация – в специфичната селекция на фестивала участва филмът „ Лястовиците на Кабул ”, акомодация по интернационалния бестселър на Ясмина Кадра и селектиран в Особен Поглед в Международния кино фестивал в Кан.



Ослепително съзвездие от актьори, музиканти и политически визионери са събрани в екстравагантния документален филм „ Защо творим: алтернативата на стоножката ”. Режисьорът Херман Васке е провел диалози с над 50 носители на Нобелова нагрaда, „ Оскар ” и други интернационалните оценки, с цел да разбере кое ги стимулира да трансформират концепциите си в творчество. Достатъчно е да споменем единствено Дейвид Боуи, Марина Абрамович, Бьорк, Анджелина Джоли, Дейвид Линч, Куентин Тарантино, Вивиан Уестуд, Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Далай Лама и Стивън Хокинг. Паралелната стратегия на CineLibri ще предложи на феновете три премиерни театрални представления – драматизации по книги, издадени от „ Колибри ”. Става дума за „ Козметика на врага ”(реж. Петър Денчев) по романа на Амели Нотомб, „ Вечерята ” (реж. Пламен Марков) по бестселъра на Херман Кох и „ Променяне ” – първи по рода си интерактивен моноспектакъл на актрисата Йоана Буковска-Давидова, основан по претекстове от книгата „ Промяна ” на Лив Улман. Билетите за всички прожекции и съпътстващи срещи са към този момент в продажба в съответните киносалони, на касите на EASYPAYи EPAYGO, в Casa Libri на ул. „ Цар Асен ” 64 и във фирмените книжарници на „ Колибри ” на ул. „ Иван Вазов ” 36 и във Френския културен институт на пл. „ Славейков ” 3. Можете да закупите билети и посредством формалната страница на фестивала: www.cinelibri.com. От през днешния ден започват и продажбите във Варна, Пловдив, Бургас, Габрово, Велико Търново, Стара Загора и Търговище. CineLibri 2019 се организира с поддръжката на Столична стратегия „ Култура ”, Национален фонд „ Култура ”, Национален кино център, фонд „ Култура ” на Община Варна, Община Бургас, Община Габрово; с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година Всички сътрудници и съидейници са оповестени на формалната страница www.cinelibri.com

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР