Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и

...
Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и
Коментари Харесай

Традиционното мъжко хоро нагази във водите на Тунджа в Калофер

Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и по-възрастни мъже- над 250 души, нагазиха във водите на река Тунджа. За годишния обред, в града на Ботев са пристигнали хора от съвсем цяла България.

Стотици са феновете на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени по традиция, от там шествието с тъпани и национални хора потегли към Черковския мост на река Тунджа.

Мъжете пеят песента „ Залюбиела е Василка “.

По традиция в ледените води на реката първо влизат локалните, а по-късно и искащите от гостите, оповестява БГНЕС.

И тази година лед и сняг няма, само че водите на реката са задоволително студени, с цел да пречистят и калят смелчаците.

Тук " избавяне " на кръста на Йордановден не се прави по този начин, както по другите краища на България, само че и по тази причина пък калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която стартира от предния ден с алено вино и домашни мезета. Стотици идват в града на Ботев, с цел да се допрян до традицията.

Мъжкото хоро в Калофер е само по рода си и се играе единствено в подбалканския град от повече от 100 години. Всички къщи за посетители и хотели в града са претъпкани с туристи.

Според легендата Калофер е учреден през 1533 година Тогава група мъже предвождани от Калифер челник, " владеели " тази част на Стара планина и непрекъснато нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се оправи с Калифер челник и хората му, принудила султана да позволи на хайдутите да се заселят по тези земи при изискване, че престанат да атакуват керваните. Войводата приема предлагането и се открива в землището на сегашен Калофер. През идващите епохи Калофер израства като значим културен и търговски център, с рентабилен занаят за локалните хора, поради което бил наименуван " Алтън Калофер " - Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 година, когато са избити и всички мъже и градът е опустошен.

Също през днешния ден в Калофер тържествено ще бъде маркирана 176-ата годишнина от рождението на поета бунтовник Христо Ботев. Ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс „ Христо Ботев “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР