Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и

...
Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и
Коментари Харесай

Традиционното мъжко хоро нагази във водите на Тунджа в Калофер

Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и по-възрастни мъже- над 250 души, нагазиха във водите на река Тунджа. За годишния обред, в града на Ботев са пристигнали хора от съвсем цяла България.

Стотици са феновете на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени по традиция, от там шествието с тъпани и национални хора потегли към Черковския мост на река Тунджа.

Мъжете пеят песента " Залюбиела е Василка ".

По традиция в ледените води на реката първо влизат локалните, а по-късно и искащите от гостите, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

По традиция първо влизат калоферци, прави се ритуалът, по-късно може да влезе всеки. Водата е осветена и сред 100 и 150 души ще влязат в Тунджа за годишния обред, преди него обаче калоферци ще отидат до черквата Св. Архангел Михаил.
 
 Калофер Тунджа БГНЕС

Вече е традиция, че след изваждането на кръста, всеки искащ може да го пипне и допре, а голям брой деца също вземат участие в ритуала.

И тази година няма лед и сняг. В топлото януарско време подготовката за мъжкото хоро стартира още от 5 януари с алено вино и домашни мезета.

В последните години стотици идват в града на Ботев, с цел да се допрян до традицията. Всички къщи за посетители и хотели в града нормално са претъпкани с туристи.

Хорото е по улиците на града, с цел да огласи с гайди и хора всяко кътче на града. Очаква се в 8.00 ч. мъжете да нагазят във водите на река Тунджа
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР