Точно 206 американски военни провеждат учения в България със съответната

...
Точно 206 американски военни провеждат учения в България със съответната
Коментари Харесай

Стефан Янев съобщи колко точно са американските войници в България

Точно 206 американски военни организират учения в България със съответната техника и въоръжение към средата на януари. Това разгласи министърът на защитата Стефан Янев по време на парламентарния надзор в петък в отговор на питане от депутата Елена Гунчева от " Възраждане ".

" И сега продължава този вид учения. Защото българските и американските въоръжени сили организират подобен вид обучение - от началото на януари. То ще продължи до месец юни ", посочи той.

Военният министър изясни още, че числеността на цивилния и военния съставен елемент, присъстващ от Съединени американски щати на територията на България, не може да надвишава 2 500 души.

" От 2006 година досега не е имало случай, в който американските военнослужещи да са доближавали цифрата от 2 500. Говорим даже не за непрекъснато наличие, а за вид учения, които се организират на образователния полигон в Ново село ", сподели още Янев.

Елена Гунчева добави, че не ѝ е ясно каква работа имат американските войски в България. " Ние сме член на НАТО, а не протекторат на Съединени американски щати ", съобщи тя и попита за какво съвсем всички надписи в тези бази са на британски и това е националният език там.

Министърът беше безапелационен, че оборудванията са под български надзор. " Внушението, че са някакъв тип американски бази е по-скоро погрешно и мисля, че не е правилно. Решението за основаването на сходен вид взаимни уреди е взето от държавното управление и Народното събрание през 2006 година В момента да търсим рецензия във връзка с тогавашното политическо посланичество е не доста правилен спор, не е съответен във времето ", посочи Янев.

От думите на министъра по време на парламентарния надзор стана ясно още, че са ремонтирани 50 км от оградата по границата ни с Турция в два съществени сектора - при Свиленград и Елхово.

" Това е към две трети от цялата дължина на граничното оборудване. Направени са нужните ремонти, там където има паднали оградни пана, добавена е нужната тел, ремонтирана е инфраструктурата, както е отстранена и растителността ", посочи какво тъкмо е свършено Янев.

Ремонтът на наблюдателната аеросонда обаче е изнемощял, обясни той и съобщи, че 5 млн. лв., планувани за това, не са употребявани и са върнати на Министерството на финансите.

Към момента министърът съобщи, че армията взе участие с 20 души в опазването на държавната граница, които са ангажирани с транспортни задания, за решение на избрани логистични задания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР