Точно 14 000 от близо 90-те хиляди у нас ще

...
Точно 14 000 от близо 90-те хиляди у нас ще
Коментари Харесай

МОН предвижда профилактични прегледи за 14 000 от общо 90 000 учители у нас

Точно 14 000 от близо 90-те хиляди у нас ще могат да се възползват от новата стратегия на Министерството на образованието и науката (МОН) за профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти . Това планува въпросната стратегия, препоръчана в началото от екипа на някогашния образован министър Красимир Вълчев, а след това модифицирана от служебния подобен Николай Денков. Бюджетът й за 2021 година е 400 000 лв., а резултатът - съгласно някои преподаватели - ще е противоречив , написа.

180 000 лева са планувани за прегледи на 12 000 учители, преболедували COVID-19 , които имат сложена диагноза, посочена в направление от персонален или лекуващ доктор. Въпросните преподаватели ще имат право на спомагателни профилактични прегледи и съвещания отвън обезпечените в границите на наложителното здравно обезпечаване. Те ще са свързани с няколко типа болести - сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни болести, заболявания на централната и периферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния уред и на очите. Прегледите ще се заплащат от просветителните институции, а министерството на образованието и науката ще им възвърне до 15 лева от цената на направения разход .
 Боряна Ботева: Санкциите за профилактичните прегледи няма да имат дисциплиниращ резултат Боряна Ботева: Санкциите за профилактичните прегледи няма да имат дисциплиниращ резултат
Новите наказания няма да имат дисциплиниращ резултат. Това счита Боряна Ботева, зам.- ръководител на Организацията на пациентите с ревматоло...

Директорите на учебни заведения, детски градини, центрове за поддръжка на личностното развиване и така нататък би трябвало да увърдят лист на педагогическите експерти, искащи да се включат в тези действия. Те могат да сключат контракт с медицински център за въпросните профилактични прегледи или да дефинират различен ред за реализирането им. Заявките им би трябвало да бъдат изпратени до 15.10.21 година и адресирани до началника на районното ръководство на образованието (или до спортното и културното министерство - за учебните заведения към тях). До 25-ти октомври те би трябвало да бъдат систематизирани, като образователните заведения ще могат да си възстановят до 15 лева от цената на разхода, изработен за 1 педагогичен експерт, минал през профилактичен обзор.

Въпросната стратегия бе готова в началото от екипа на някогашния министър Красимир Вълчев. Тя обаче не предвиждаше финансиране единствено за преболедували ковид учители, а за случайно определени 12 000 преподаватели , които също така щяха да могат да си възстановят 15 лева от разноските за профилактични прегледи единствено за 2 типа за болести - на млечната жлеза при дамите и простатната жлеза при мъжете. " Защо прегледите са единствено за тези два типа болести. Нима учителите не страдат от други? ", чудиха се учители. Според тях също по този начин сумата е извънредно незадоволителна, с цел да си направи човек съответния обзор. " За да се потвърди онкологично заболяване от време на време е необходим скенер, за който 15 лева до на никое място не стигат ", споделят педагози.

200 000 лева пък са планувани за рехабилитация на 2000 учители по програмата на Националния застрахователен институт (НОИ). Тук няма промени в двата плана. Те би трябвало да имат открита диагноза, записана в направление от персонален или лекуващ доктор. Рехабилитацията ще се обезпечава за 10 групи болести - сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични и андрологични, кожни болести, болести на централната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния уред и на периферната нервна система. На всеки включен участник ще се възвръщат до 100 лева от разноските, направени за доплащане на храна и такса резервация. Важно изискване е те да са направени до 30.09.21 година

За задачата би трябвало да дават здравното направление за нуждата от рехабилитация , уверение за прилагане на парична помощ за профилактика и рехабилитация, издадено от съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт и разходооправдателен документ за осъществен разход за възможни действия по модула. Тук учителите считат за обременяващо носенето на всички тези документи, част от които не са при тях, а у Национален осигурителен институт, т.е. ще би трябвало да се разкарват в допълнение, с цел да си ги набират.
 Болници в София стартират профилактични прегледи Болници в София стартират профилактични прегледи
В редица от столичните общински многопрофилни болници  се стартират да се организират безвъзмездни профилактични прегледи.  Първа...

" Вече съвсем няма места в санаториумите на Национален осигурителен институт, всичко е заето още от зимата, по какъв начин човек да си откри място за лятото, освен това единствено за през трите летни месеца ", недоумяват учители, които се съмняват, че програмата е направена за тъкмо избрани хора. Масово учителите също така не знаят за новата стратегия. " Това, от което имаме потребност, е психически тренинги, изключително в обстановка на пандемия. Всички сме в бърн навън ", споделят някои преподаватели.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР