Точният им брой е строго поверителен, позициите им - недостъпни,

...
Точният им брой е строго поверителен, позициите им - недостъпни,
Коментари Харесай

Емблематичният легион от руски бойци "Свобода за Русия" служи в армията на Украйна

Точният им брой е строго конфиденциален, позициите им - недостъпни, а изказванията - са добре изпипани. Руснаци се бият един до друг с украинските бойци в източната Донецка област. Те служат там в един доста алегоричен легион, наименуван " Свобода за Русия ". Когато представителят им с бойно име Цезар има среща с публицисти, най-често той ги води да видят руините на един православен манастир в с. Долина - зона, отвоювана от украинската войска тази есен.
 
Разбитият позлатен купол, лъвът, изваян от имитиращ мрамор материал посред отломките, разхвърлените по земята икони са панорама, която идеално показва пред целия свят какви са полезностите на Путин, споделя той. Цезар, който е красавец със стоманеносини очи, постоянно употребява точните изречения, тези, които поразяват. Той ги изрича на съветски и от време на време на британски. " Не се удрям против майката татковина, удрям се против режима на Путин, против тиранията " ; " Не съм изменник. Аз съм същински съветски родолюбец ", повтаря той.
 
Създаден при започване на войната, легионът от съветски бойци, чиято емблема съставлява свидлив пестник с изписани над него думи " Свобода за Русия ", е част от корпуса на интернационалните доброволци в украинската войска. Легионът съгласно Цезар наброява няколкостотин руснаци, които след двумесечно образование са ситуирани от май в Донбас, източноукраинския минен басейн, който Москва се пробва да завладее напълно.
 
Хората му са разгърнати по-специално в Бахмут, една от най-горещите точки по източния фронт, където към този момент месеци се водят яростни боеве сред съветски и украински войски. Руските доброволци служат най-вече в артилерията, командвани от украински офицери.
 
" Това са стимулирани, професионални бойци, отлично си извършват задачата ", твърди украински офицер, поискал анонимност. Новобранците са минали голям брой изявленията и психически проби, даже са били подложени на детектор на лъжата, с цел да се избегне всевъзможен риск от внедряване на сътрудници, изяснява той.
 
Те вземат участие във войната, само че без значителен резултат поради дребния им брой ", показва украинският боен специалист Олег Жданов. " Значението им е по-скоро политическо. За Украйна е добра опция да покаже, че има руснаци, които поддържат демокрацията и свободата и се борят на страната на положителното ", обобщава той.
 
Трудно е да се каже какви са тъкмо " съветските патриоти " от легиона и техните претекстове. Според Тихий - служащ от Толиати, столицата на съветската автопромишленост, ситуирана на 800 км югоизточно от Москва - претекстовете на тези хора са по-скоро персонални, в сравнение с политически. Тихий е роден в смесено семейство. Срещнал е жена си в Русия, само че тя е украинка.

" Тя не би ме схванала, в случай че бяхме останали в Русия ", споделя Тихий, който има и две деца. Руската инвазия в Украйна го изненадва, когато със фамилията си е на посещаване в Киев. Той и брачната половинка му въобще не се връщат в Русия и Тихий се включва в украинската войска - в легиона с съветските доброволци.
 
Тихий съвсем не поддържа контакти с околните си, останали в Русия, които не схващат избора му. " Малко са им попромили мозъците. Но зная, че те се тревожат за мен ", споделя той за тях. Споделя, че е скъсал и връзките с приятелите си, които " си седят си на дивана в Русия и разправят по какъв начин ще освободят Украйна ".
 
Без страдание, нито страсти той споделя, че вижда в съветските бойци " врагове " и че " по-скоро ще се взриви с граната, в сравнение с да бъде покорен от силите на Москва ". Тихий е подал молба за украинско поданство, само че ще може да го получи едвам щом свърши войната. " За момента към момента съм с паспорт на врага ", споделя той.
 
Колкото до Цезар, представителя на легиона, той е от Санкт Петербург, където е бил кинезитерапевт. Твърди, че е политически стимулиран и се показва като " десен националист ", съгласно който режимът на Владимир Путин може да бъде свален единствено със мощ. Той няма никакво доверие в опозицията в Русия - по думите му " всички те са марионетки " - и счита, че сънародниците му " не желаят нищо да виждат и да чуват ".
 
А след това внезапно отсича: " Русия умира. Идете по селата, ще видите пияници, наркомани, нарушители. Народът страда ", споделя той. " Това е поради двайсетте години с Путин. Неговата система, неговото държавно управление, депутатите му, всичко това е цялостен отпадък. Всичките са загубеняци, корумпирани, крадци, мислещи единствено по какъв начин да живеят в благоденствие и приятност. Така не се ръководи една страна ", яростно декларира Цезар.
 
Руското навлизане в Украйна на 24 февруари е отключило нещата при него - той завел жена си и четирите им деца в Киев. " Те също живеят в боязън от бомбардировките и на студено, само че са съгласни с моя избор ", декларира Цезар, който не крие от екипа на " Франс прес " лицето си, защото фамилията му към този момент е на несъмнено място в Украйна. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР