То е написано от Иво Минчев - активен кръводарител от

...
То е написано от Иво Минчев - активен кръводарител от
Коментари Харесай

Отворено писмо за проблемите с кръводаряването у нас

То е написано от Иво Минчев - деен кръводарител от Русе и адресирано до институциите

"След съществено изследване и разискване на казуса с лица заинтригувани от проблемите на кръводаряването изготвих Отворено писмо, адресирано до управляващите в Република България с вяра за възстановяване на изискванията за този човечен акт. "

Това написа Иво Минчев - деен кръводарител от Русе до редакцията на Dunavmost.

"Писмото е изпратено по ел. поща до посочените институции. Получих към този момент автоматизирани отговори с входящи номера.

В днешния ден, след експанзията в Украйна, още повече се възнамерявам, че ограниченията в тази посока може да се окажат незабавни ", добавя господин Минчев.

Публикуваме писмото му без редакторска интервенция:

ДО

Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-ЖА АСЕНА СЕРБЕЗОВА

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Г-Н БОЙКО РАШКОВ

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Г-Н РАДАН КЪНЕВ

ЧЛЕН НА КОМИСИЯТА Пожарна охрана ОКОЛНА СРЕДА, ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ И БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ

Д-Р НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

ДИРЕКТОР НА НЦТХ

ОТ: Иво Димитров Минчев, деен кръводарител, деятел

ОТНОСНО:Проблемите в областта на кръводаряването в България

Уважаеми господин Министър-председател,

Уважаеми дами и господа,

Пиша Ви това писмо по отношение на ескалиращите проблеми в областта на кръводаряването в България.

От тийнейджърските си години се вълнувам от тематиката на кръводаряването. Дарявал съм кръв безплатно и неведнъж и считам, че имам моралното право като кръводарител и жител да споделя своите паники и терзания от тревожното положение на системата за пропагандиране и образуване на доброволното кръводаряване у нас. Тази система в частта „ взимане, култивиране и предпазване на кръв и кръвни съставки “ става, въпреки и постепенно, софтуерно по-добра, само че морално и обществено се проваля от ден на ден. Причината е в незаинтересоваността и инертността на институциите за методите и претекстовете, посредством които се „ обезпечават “ кръвни донори. Не употребявам израза „ кръводарители “, тъй като делът на безвъзмездните, доброволни и анонимни кръводарители у нас остава незначително дребен.

Една от аргументите за това е, че всичко, което става отвън вратите на Центровете и Отделенията по трансфузионна хематология не интересува институциите, включително и Министерството на здравеопазването.

За това изказване се основавам на персоналния си опит в организирането на акции по кръводаряване благодарение на мои другари и сподвижници. Не съм отказвал и постоянно съм се отзовавал и на акциите, проведени от Българския червен кръст.

Администратор съм на страницата, която имаше за цел да бъде свободна база данни с безплатни донори. Също по този начин съм админ и участник в групи за кръводаряване в обществената мрежа Фейсбук, която на този стадий е единствената опция на доста от българите да намерят донори, без да заплащат.

Скоро получих серия от закани и отрицателно отношение по интернет от търговци на кръв и това ме стимулира да провеждам акция за възстановяване на изискванията за кръводаряване в България.

Вярвам, че пишейки Ви това писмо, споделям желанията и фантазиите на болшинството българи, изправили се пред нещастието да избавят околните си, както и на немалкото деятели кръводарители.

Бих желал да изложа проблемите, с които аз и всички български кръводарители се сблъскваме всеки ден с вярата да съдействате за решаването им.
Основен проблем в България е нуждата околните на пациентите да търсят кръвни донори, с цел да може да се извършат избрани медицински интервенции.
Тази процедура основава условия и даже подхранва търговията с кръв, тъй като не всеки има опцията, а и уменията да търси и намира кръв посредством обществените мрежи. Заради безизходицата мнозина българи се поддават на изнудването на така наречен „ кръвна мафия “, която работи като Организиран незаконна група и против избрана сума може да даде следена от нея брой донори на кръв и то от съответна кръвна група.
Друг проблем е неналичието на задоволително мощни различни подходи за премахване на „ кръвната мафия “. Друг значителен проблем е, че „ кръвната мафия “ се възползва от инертността на институциите и все по добре развива своята мрежа от платени донори, за персоналното обогатяване на медиаторите - нещо което е до болежка известно на всички. Само че болката е за нуждаещите се, а удобството от инертността – за институциите. На черния пазар кръвните банки вървят сред 200 и 900 лева Не са необичайност случите, в които хората теглят бързи заеми, с цел да спасят околните си.Организацията на работата на центровете и отделенията по трансфузионна хематология е различен проблем, който всички българи срещат, изключително в тези градове, в които няма РЦТХ, надлежно няма техника за преправка на кръвни съставки и действително се вършат кръвовземания единствено от понеделник до петък до обяд, с цел да може кръвта да се транспортира по-късно. Сутринта се основават опашки от чакащи. Някъде се работи с номерца, някъде се чака. А заради рестриктивните мерки, свързани с КОВИД-19, се постанова да се чака на открито, пред постройката. И се чака с часове, а атмосферните условия не всеки път са удобни.Недостигът на кръв в кръвната банка. Съзнавам, че с кампанийни крути ограничения против кръвната мафия, може да бъде краткотрайно блокирана нейната активност, само че този метод, в случай че е тесногръд, ще докара до противоположен резултат – трагична липса на кръв и кръвни съставки за ежедневните потребности на лечебните заведения и мощно публично неодобрение.
По тази причина считам, че работещо решение на казуса може да се търси посредством три паралелни, взаимно уравновесени метода.
Първият – за нормативно, кадрово, материално и надлежно финансово обосноваване на системата за трансфузионна медицина. Също по този начин и софтуерно, кадрово и мотивационното обезпечаване на екипи на Центровете и Отделенията по трансфузионна хематология, работещи „ на терен “, което ще съкрати пътя и времето от решението за даряване на кръв и неговото реализиране.
Основен принцип: – Важен е кръводарителя!Основната грижа и улеснение е за кръводарителя, с цел да му бъде показано, че жестът му е оценен не с кухи лозунги, а с действителни прояви на внимание. Удобството на екипа е значимо, само че не трябва да е водещо, каквато е действителността, отблъскваща евентуалните донори и блокираща тяхното задържане като такива.Вторият метод – в къси периоди да се контролира съществуващия, въпреки и трудно нужен „ пазар на кръв “, посредством директно ангажиране на платени донори, посредством системата за трансфузионна хематология, изключително когато околните на нуждаещите се не могат да обезпечат донори от кръга на свои познати и другари. Така ще бъдат изключени медиаторите, чиито дейности извънредно мощно въздействат на цената на единица кръв, която се дефинира от медиаторите, а не от директните донори. Тази цена варира съгласно потребността, съгласно степента на обезсърчение на околните. И главната причина за това е комфортното безхаберие на управляващите от доста години насам. Макар, че в съществуващото законодателство има заложени и лостове за непринудено, въпреки и възмездно донорство. Кой да си губи времето с тях? Действителността е отблъскваща, само че пък е комфортна.Третият метод: Практически мотивационни тласъци за донорите – социална благодарност за акта; фактически, съответно и редовно обновено възмездяване на директните им разноски, както и тези за подкрепителната закуска; съответен на жеста им подарък за спомен със съответна символика.
Във връзка с решаването на гореизложените проблеми, както евентуално и други по-незначителни, имам следните на практика оферти към Вас:
Да се сътвори тактика, която да води към премахването и окончателната възбрана на адресираното кръводаряване. То самото основава предпоставки за покупко-продажби и съществуването на „ кръвната мафия “.Да се увеличи мотивацията на безадресни и безплатни донори. Това може да стане посредством следните дейности: Да се актуализират сумите в Наредбата за изискванията и реда за възмездяване и остойностяване на разноските по взимане, диагностика и преправка на кръв и кръвни съставки, за стимулирането, организирането и провеждането на дейностите, свързани с кръводаряването, както и за реда и цените за възнаграждение на кръвта и кръвните съставки.Сумите по член 2 от Наредбата не са обновени от най-малко 15 години, а в това време цените на питателните артикули в страната за този интервал са се вдигнали с голям %. Купонът за подкрепителна храна на стойност осем лв. към днешна дата е по-скоро насмешка с донорите.Да се подтикват донорите посредством приспадане на % (или твърда сума) от здравните им осигуровки за съответния месец и/или някакво данъчно облекчение.Да се провеждат перидично акции от НЦТХ и/или РЦТХ за непринудено даряване на кръв, в които донорите да получават спомагателни стимули- да вземем за пример билети за културни, спортни или други събития.Да се стимулират частните и държавните предприятия да провеждат кръводарителски акции. Инструменти за това биха могли да бъдат данъчни облекчения или други сходни.Да се изследва за положителни практики за обосноваване на кръводарителите от други европейски страни, в които казусът не е разполагаем или най-малко не в такива размери.Да се приспособяват и приложат у нас.Към пакета с проучвания за ХИВ, Хепатит и Сифилис може да се добави ПКК при предпочитание на донора.По-лесен достъп до центровете по кръводаряване. Да се усили времето на работа и/или броят на центровете за кръвовземане в градовете, в които безусловно се стига до физическа разпра за номерца или всекидневно се постанова очакване на дълги опашки. В градовете, в които има РЦТХ, този проблем не е разполагаем и процедурата по даряване протича по-лесно и по-бързо. Друга опция е да се сътвори организация с предварителна поръчка за час за кръвовземане, с цел да се понижи оптимално времето, в което лицето донор би трябвало да чака.Да се отстрани нуждата от транспорт на бележки от околните на пациентите и донорите. При нужда, тази информация да се изпраща по електронен път. В другите градове съществуват разнообразни практики, без одобрен правилник.На всеки донор в център по трансфузионна хематология да му бъде препоръчано да подпише декларация за единодушие да бъде издирван при положение на нужда. Така може този указател, тази голяма база данни, с която РЦТХ и НЦТХ разполагат, да се употребява по предопределение и в действителност в случаи на потребност да се изпраща СМС с покана за подаяние от здравното заведение. Това ще отстрани нуждата от основаването на различни платформи, Facebook групи и други сходни информационни канали, поддържани от частни лица и организации.Да се основат акции благодарение на БЧК/БМЧК, Бюро за обслужване на дипломатическия корпус и други заинтерсовани организации, за да се разпространява измежду учениците от най-ранна възраст тематиката за кръводаряването, с цел да може, когато навършат пълноправие, да са задоволително осведомени за значимостта на този незаместим акт.И най-после, само че не на последно място – да се преследват по-активно от органите на реда нарушителите, които търгуват с кръв. Да има ефикасни присъди за уредниците и участниците в ОПГ, които изнудват околните на нуждаещите се пациенти с галактически суми за банка кръв. Не е обикновено всички в Русе (а и в други градове), които са имали потребност от кръв, да знаят кои са членовете на ОПГ и по какъв начин да ги намерят, а единствено полицията да среща компликации с това. Стотици, може би хиляди жители, могат да ги посочат. Раздават се визитни картички, назовават се “посредническа агенция”. Само офис пред болничното заведение не са си отворили още. Наглостта им стига до такава степен, че заплашват със разпра мен и околните ми за това, че се пробвам да огранича намесата им в интернет ресурсите, които съгласувам. За последното съм подал сведение в Министерство на вътрешните работи – Русе.
Уважаеми дами и господа, време е страната да поеме отговорността си по този въпрос и да не се разсъждава, че „ казусът на давещия се е на самия давещ се”. Запознат съм с проектобюджета на Министерство на здравеопазването и включената в него „ БЮДЖЕТНА ПРОГРАМА „ ОСИГУРЯВАНЕ НА КРЪВ И КРЪВНИ ПРОДУКТИ “. За страдание, не считам, че плануваните там ограничения ще решат проблемите. Смятам, че обществото ще се научи, че безвъзмездното кръводаряване е витална нужда и житейски дълг на всеки здрав човек, както е и в по-развитите европейски страни.

Осъзнавам, че за Вас всичко това е равно на значително разноски. Въпреки това, считам че казусът е доста наболял и публичното неодобрение пораства - още повече в този момент, в изискванията на пандемия, когато има по-голямо търсене на донори. Към този миг доста повече от тези пари се заплащат на черния пазар на кръв.

Искрено се надявам и имам вяра, че ще предприемете стъпки за реализацията на тези промени.

С почитание и с вяра,

гр. Русе Иво Минчев

24.02.2022 година …………………………..
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР