То е като във футбола – като нямаме български резултати,

...
То е като във футбола – като нямаме български резултати,
Коментари Харесай

Пеканов за загубените 8 млрд по ПВУ: Като във футбола – като нямаме резултати, подкрепяме Австрия

То е като във футбола – като нямаме български резултати, поддържаме тима на Австрия. Така разяснява Атанас Пеканов опцията да изгубим осем милиарда по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) в ефира на bTV.

Бившият вицепремиер по ръководство на европейските средства в служебния кабинет " Донев “ изясни, че България получава голяма сума по отношение на Брутният вътрешен продукт.

" Възпитано мога да кажа, че нещата не се движат със скоростта, с която би трябвало да се движат. Миналата седмица разнообразни медии отразиха заплащанията по Плана за възобновяване и резистентност в пасивна форма – България рискува да загуби милиарди. Все едно нищо кой знае какво не се е случило. Ако би трябвало да се изразя по-директно – не сме си свършили работата и по тази причина няма да получаваме повече пари “, разясни той в предаването " Лице в лице “.

Атанас Пеканов акцентира, че става въпрос за осем милиарда, който кардинално е трябвало да бъдат усвоени от нас до 2026 година Според него тези пари са значими за всички браншове, само че страната ни има общоприет проблем – мъчно ѝ е да прави промени.

" То е като във футбола – нямаме резултатите, които желаеме, и по тази причина се постанова да поддържаме тима на Австрия “, сподели още той.

Според него през последната година страната ни не е придвижила нито една промяна, с цел да получи европейско финансиране по Плана за възобновяване и резистентност.

Той е безапелационен, че за разлика от Австрия и Холандия, България не може да си разреши лукса да загуби това финансиране.

" Австрия, като не получава пари, си е построила метрото преди 50 години, няма да е проблем. Холандия няма да изиска пари, пристигна ново държавно управление и сподели, че няма да прави пенсионната промяна. Но за нас те са значими и потребности. Изглежда изцяло действително да изгубим големи суми, само че има още две години с цел да наваксаме ", сигнализира още Пеканов.

По мотив промяната на левовете с евро, той сподели: " Утре ще излезе конвергентният отчет на ЕЦБ – той ще бъде отрицателен, тъй като не отговаряме на инфлационния аршин “. И добави, че евентуално и следващата година страната ни няма да влезе в еврозоната.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР