Тленните останки на испанския диктатор ген. Франсиско Франко ще бъдат

...
Тленните останки на испанския диктатор ген. Франсиско Франко ще бъдат
Коментари Харесай

Вадят тялото на диктатора Франко от мавзолея

Тленните остатъци на испанския деспот ген. Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани в четвъртък от мавзолея край Мадрид, в който са положени, заяви през днешния ден испанското държавно управление, представено от Франс прес.



След това останките на Франко ще бъдат заровени до брачната половинка му в гробището Ел Пардо на север от Мадрид, където са заровени и други политици.

На интервенцията по превозването ще участват членове на фамилията на Франко, посочи държавното управление в свое известие.

Ген. Франсиско Франко ръководи Испания от 1939 година, когато неговите сили победиха в кървавата Испанска революция, до гибелта си през 1975 година

Гробницата на Франко понастоящем се намира в голям пантеон на рид, принадлежащ на католическата черква в " Долината на починалите ", западно от Мадрид. Там тя притегля туристи и служи като място за демонстрации на симпатизанти на дясното крило. Увенчаният с разпятие пантеон е голям монумент, който диктаторът построява с насилствен труд по време на ръководството му през 1939-1975 година



Бившето държавно управление на консервативната Народната партия се опълчи на опитите за ексхумация на Франко, само че президентът на социалистите Педро Санчес възвърне тези напъните след встъпването си в служба предходната година.

Неговото държавно управление, което за първи път разгласи ексхумацията през юни, е получило утвърждение за това от Ватикана. А предишния месец испанският Върховен съд отхвърли жалбата на роднините на Франко против решението на държавното управление.

Планът на държавното управление е да препогребе Франко до брачната половинка му в гробището Ел Пардо на север от Мадрид, където са заровени и други политици. От години леви партии и фамилиите на доста жертви от Испанската революция желаеха тялото на Франко да бъде преместено от мавзолея, който е огромна туристическа атракция.

Идеята, че хората, убити от войските на Франко, са заровени дружно с него, а това е доста неуместно. Те към момента го популяризират, като че ли е спасителят на Испания, разяснява Силвия Наваро, чийто чичо е умрял през 1936 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР