Тлеещ конфликт, ескалирал в явни протести днес стигна до своя

...
Тлеещ конфликт, ескалирал в явни протести днес стигна до своя
Коментари Харесай

Новата галерия остава на община Пловдив, решиха на последната си сесия съветниците

Тлеещ спор, ескалирал в очевидни митинги през днешния ден стигна до своя край в Пловдив. След като общината събори издигнатата през 1973-та година особено за Дружеството на пловдивските художници изложба на ул. " Гладстон ", за 5 млн лева тя издигна нова на същото място и, макар подписания през 2017-та година меморандум, лиши стопанисването от Дружеството и го даде на Градската художествена изложба.

В залата на Общинския съвет, който се събира за финален път в този състав преди изборите, се разгоряха бурни диспути с доста " за " и " срещу ", бяха изслушани както Красимир Линков, шеф на ГХГ, по този начин и Снежана Фурнаджиева, ръководител на Дружеството на пловдивските художници и в последна сметка гласуването бе в интерес на кмета Иван Тотев , който упорства новата изложба да остане на общината. 26 съветника го поддържаха, 10 се оповестиха срещу, а двама се въздържаха. 

В основата на спора стои историческият факт, че съборената изложба е овъзмездяване на Дружеството на южнобългарските художници, част от което е и пловдивското.
През 30-те години на ХХ век с техни персонални средства, както и средства на публицисти, е издигната постройката на културата и печата, по- късно предоставена на Радио Пловдив. Съборената изложба преди 46 години пък е издигната по предложение на Тано Цолов със средства на държавното управление и предоставена за безконечни времена за безплатно прилагане от художниците. Днес традицията бе прекроена. Коментарът на един от основните кандидати за кметския стол- някогашния кмет Славчо Атанасов бе следният: " Каквото и да решат, идващият общински съвет може да има друго мнение и да промени решението . "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР