Тийнейджърка изпадна в мозъчна смърт в Иран, след като преди

...
Тийнейджърка изпадна в мозъчна смърт в Иран, след като преди
Коментари Харесай

16-годишно момиче е в мозъчна смърт, след като беше задържана от полицията в Иран заради хиджаба си

Тийнейджърка изпадна в мозъчна гибел в Иран, откакто преди месец беше вкарана в кома след хипотетичен конфликт с полицията, оповестява " Ройтерс ", като се базира на ирански държавни медии.

16-годишната Армита Гераванд е била спряна в метрото на Техеран от управляващите поради това, че не е носела вярно хиджаба си. Десни групи, като кюрдско-иранската " Хенгау ", първи оповестиха за хоспитализацията на момичето, като разгласиха нейни фотоси в обществените мрежи, на които се вижда, че е в безсъзнание, с дихателна тръба и превръзка на главата.

Въпреки напъните на медицинския личен състав обаче положението ѝ не се е подобрило и тя наподобява е изпаднала в положение на мозъчна гибел, оповестяват държавните медии.

Правозащитни групи акцентираха, че случилото се с Гераванд припомня доста на трагичната орис на Махса Амини, която умря в болница, три дни откакто беше подложено на побой в пандиза. 22-годишното момиче беше арестувано единствено тъй като не е носела хиджаба си вярно.

Иран отхвърля Гераванд да е потърпевш при конфликта с така наречен " морална полиция " в Техеран, само че в обществените мрежи се появи видеоклип, за който се твърди, че демонстрира подиуми от случилото се в метрото.

Iranian teenage girl Armita Geravand, who fell into a coma earlier this month following an alleged encounter with officers over violating the country`s hijab law, is said to be " brain dead ".
— Clash Report (@clashreport)
Теократичната власт в страната постанова ограничавания върху облеклото на дамите. Законът изисква от дамите да покриват косите си и да носят дълги покриващи облекла. Нарушителите са застрашени от обществено неодобрение, санкции или арест.

Новината за хипотетичната гибел на тийнейджърката идва тъкмо когато иранският съд осъди на затвор две журналистки за тяхното отразяване на събитията към гибелта на Амини.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР