Тийнейджърите често са изкушавани да стоят до късно, било то

...
Тийнейджърите често са изкушавани да стоят до късно, било то
Коментари Харесай

Затлъстяването при момчета e заради липса на сън

Тийнейджърите постоянно са изкушавани да стоят до късно, било то за учене или за чатене с другари. Но неналичието на сън може да докара до разширение на талията, изключително при момчетата.

Резултатите от изследване, в което взели участие 723 юноши, демонстрират, че колкото по-малко време отделят за сън младите момчета, толкоз по-вероятно е да затлъстеят.

Това обаче не важи за девойките. Според откривателите връзката сред недоспиването и качването на тегло е още по-силна при възпитаници от прогимназията, в сравнение с при останалите.

Връзка сред дребното сън и наддаването на тегло е открита и в предходни проучвания, само че множеството от тях били фокусирани върху дребни деца или възрастни, не младежи.

В изследването са били включени и други фактори, влияещи на тежестта – режим на хранене, физически извършения и съществуване на депресивни признаци.

Участниците, които били на възраст от към 15 години, дали отговор на въпроси по отношение на навиците им за спане в делнични и празнични дни, какъв брой постоянно имат проблеми със съня и какъв е режимът им на хранене.

 Неправилно хранене

Тийнейджърите също трябвало да носят акселерометри в границите на една седмица, с цел да се измерят придвижванията и енергичността им. През цялото време откривателите измервали теглата, % на телесни мазнини, показател на телесната маса и връзките сред растеж и тегло на доброволците.

Резултатите посочили, че с намаляването на часовете за сън се покачвал процентът на телесни мазнини и показателят на телесната маса при момчетата, само че не и при девойките. Обратният резултат също бил налице – множеството сън водел до по-нисък % мазнини и показател на телесна маса за момчетата.

Учените не са сигурни по какъв начин недоспиването води до трупане на килограми, само че има три основни хрумвания, които биха могли да обяснят връзката. Първата - в случай че не си доспивате, се чувствате изморени и затова сте по-малко дейни.

Втората - множеството време, прекарано в будуване, значи повече време за ястие. И третата - недоспиването може да въздейства на хормоните, които контролират апетита. А това, естествено, води до напълняване.

Настоящето изследване е едно от многото, които намират връзка сред неналичието на сън и затлъстяването единствено при момчета. Това може би е резултат на някаква вродена предразположеност у девойките, която им оказва помощ да се оправят по-лесно с този тип стрес.

Нужни са обаче повече и по-разширени опити, които ще дефинират каква тъкмо е зависимостта сред количеството сън и затлъстяването, считат откривателите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР