Тийнейджърът се отказа от милиониВ пандемията хората постоянно четат новини

...
Тийнейджърът се отказа от милиониВ пандемията хората постоянно четат новини
Коментари Харесай

17-годишен ученик от САЩ създаде най-популярния сайт за COVID-19

Тийнейджърът се отхвърли от милиони

В пандемията хората непрекъснато четат вести за броя на инфектираните и умрелите, само че им е мъчно да ревизират информацията, с цел да схванат действителната обстановка, тъй като числата от другите източници са разнообразни. Проблемът е отчасти решен от американския вундеркинд Ави Шифман. Той създаде услугата Ncov2019.live, която демонстрира в действително време точни данни за разпространяването на ковид по цялата планета. Само за няколко месеца планът му стана толкоз известен, че рекламодателите бомбардираха младежа с предложения за съдействие. Той обаче отхвърли ненадейно препоръчаните милиони, написа съветският информативен уебсайт Lenta.ru.

„ Видях вируса да се популяризира. Той проникна на всички места “, показа младежът с кореспонденти аргумента си за своето уебначинание. Купил маски, само че даже родителите му не оценили този жест. „ Ави избяга от втория етаж с необятно отворени очи и извика нещо като: „ Още 500 случая! “ Просто кимнах и споделих, че е някъде, а не наоколо “, показа майката на самоукия програмист.

Ави стартира да се занимава с програмиране на 7 години, а основава първия си уеб страница в трети клас. На страницата му в LinkedIn написа, че до 17-годишна възраст към този момент има дълготраен опит в създаването на уеб и крос платформи и работи върху разнообразни операционни системи. Сега той управлява 10 огромни плана - майка му се оплаква, че за сина й от време на време е мъчно да се концентрира, тъй като се интересува от прекалено много неща.

„ Имам обширни знания върху известния програмен продукт за 3D моделиране Autodesk Maya, умения за редактиране на видео в After Effects и Premier “, показва се Шифман. Съдейки по написаното в профила му младият бизнесмен е съосновател на компанията за разработка на програмен продукт Mojave и онлайн списанието StudentSpin. Обявява се и за доброволец на Марсовото общество - негови членове се застъпват за изследването и заселването на Марс.

Ави има и YouTube канал със стотици уроци по 3D моделиране и графичен дизайн. Повечето видеоклипове имат по 50-70 гледания, само че той се хвали, че този уебсайт му носи към 40 $ на месец. Неясно по какъв начин той съумява да комбинира всичко това с учене в гимназията, посещаване на подготвителни курсове в колежа и присъединяване в хакатони.

Съдейки по Instagram страницата на Шифман, той съумява да откри време и за занимания. През 2019 година гледа онлайн на концерт на KISS, а през юни прави околосветско странствуване - тогава към момента беше допустимо. В изявление за Bloomberg той призна, че желае да играе Minecraft с другари и от време на време напълно не помни, че води един от най-големите осведомителни уеб сайтове за ковид.

" Ню Йоркър " отбелязва, че Ави е мислил за болестта преди тя да притегли вниманието на политиците и елементарните хора. Работата по услугата Ncov2019.live стартира в края на декември 2019 година, когато в Китай са регистрирани по-малко от хиляда случая на зараза с COVID-19, а вирусът към момента не е напуснал Азия. Шифман взема решение да сътвори уеб страницата до момента в който е на отмора с родителите си в ски курорт. Според майка му поради уебстраницата пропуснал през целия ден кънки, само че „ лицето му засияло, като че ли е основал лек за рак “.

„ Исках да направя елементарен източник на информация за броя на инфектираните. Преди това беше мъчно да търсите информация - за най-новите числа трябваше да отидете на държавните уеб страници на Китай, където всичко е на китайски. Затова открих числата за всяка страна и ги прибавих към по-широк набор от данни “, споделя Шифман в изявление за Bloomberg.

Уебсайтът на Avi употребява уеб технология, като събира данни от страници от разнообразни източници по света. Това включва Световната здравна организация (СЗО), центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати (CDC), медицински организации от съвсем всяка страна в света и новинарски портали.

Основната страница се актуализира всяка минута - тя демонстрира действителни данни за броя на болните, умрелите и възобновените. В центъра й са ситуирани таблици, разграничени по континенти, страни., за някои страни - по страна и район. Има и интерактивна карта, показваща случаи на зараза по целия свят. Всичко това е на 10 езика. Сайтът сверява информацията с десетки източници. Ави оставя и формуляр за противоположна връзка с потребителите, с цел да се свързват с него при погрешни данни. Ден по-късно получава над 100 имейла.

За първия месец работа на уеб страницата в него са регистрирани милион гости, през днешния ден те са 30 милиона на ден. Но съгласно Шифман в близко бъдеще броят им ще надвиши милиард.

Широкият обсег на аудиторията притегля вниманието на рекламодателите и главните финансови предложения - в пощата на Шифман идват ежедневно десетки писма от евентуални сътрудници. Една от най-големите предложения е за 8 млн. $. Шифман не посочва името на компанията, която му е предложила толкоз огромна сума и какво по-точно е желала да популяризира. Но я отхвърля, без даже да обмисли деликатно предлагането.

„ Не се интересувам доста от огромните пари. За възрастни това е метод да се пенсионират по-рано, само че аз не желая да се пенсионирам на 17 години “, съобщи ученикът. А в Twitter изясни, че този многомилионен контракт ще го принуди да г идзпълнява с досадни банери към уеб страницата, което съгласно него ще унищожи главното - опцията за елементарен и комфортен достъп до статистиката за ковид.

Той обаче няма желание изцяло да се откаже от облагата, по тази причина остави специфичен бутон " Купи ми кафе " на уеб страницата за дарения.
След подобен голям триумф младежът е убеден, че неговото развиване в бъдеще може да бъде потребно при положение на други пандемии или естествени бедствия. „ Любимият ми откъс е от Стив Джобс:„ Хората, които са задоволително луди, като мислят, че могат да трансформират света, са единствените, които го вършат “, съобщи 17-годишният възпитаник. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР