Тийнейджър от Пловдив е осъден за тероризъм на 6 месеца

...
Тийнейджър от Пловдив е осъден за тероризъм на 6 месеца
Коментари Харесай

Тийнейджър от Пловдив осъден за тероризъм на 6 месеца затвор |

Тийнейджър от Пловдив е наказан за тероризъм на 6 месеца затвор, написа " ".

Прокуратурата повдига обвиняването против М. П. през 2019 година Присъдата е на Специализирания углавен съд. Тя планува отсрочване на изтърпяване на наказването с 1 година, прецизира представителят на профилираната прокуратура Христо Кръстев. Присъдата е съобразена със закона, който планува по-леко наказване за малолетни.

Според прокуратурата 16-годишният юноша изготвил и държал от януари до юни 2019 година в две тавански пространства " голям " размер самоделни взривни устройства и пиротехнически произведения. Държавното обвиняване преценя, че това е било за да се сътвори ужас и боязън в популацията.

Прокуратурата е открила, че ученикът почнал да се интересува от идеологията на Ислямска страна.

Апелативният спецсъд остави на независимост момчето под наблюдаване на Детска педагогическа стая.

Според основния прокурор Иван Гешев няма " данни дали е имало съответен обект, против който да се приготвя атентат " и посочи, че при претърсването са открити огромни количества субстанции - общодостъпни на пазара, служат за изработката на експлозив, какъвто бил употребен при атентата в Сарафово, само че в по-малки количества. Тези условия ученикът обяснил с " интерес към химията ", а самият Гешев заключи, че детето е доста интелигентно, от положително семейство, само че комплицирано.

" Ученикът, който беше арестуван в Пловдив по обвиняване за тероризъм, не е бил в положение да извърши атентат ", описа през 2019 година престъпният психолог Иван Тричков, който първи е работил с момчето.

За държанието на сина си първо съобщила майката. " Тя е забелязала затварянето му, вглъбяването в връзката единствено в телефона. Тогава е видяла и кореспонденцията на непознат език в Телеграм ", описа Тричков.

Има две отбрани в душeвността на момчето - съвест и схващане. " То е интелигентно, с приятни занимания, сега се връща към естествения метод на живот. На стадия, на който е била вербовката, момчето не е било готово да извърши терористичен акт ", безапелационен бе Тричков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР