Типично е по време на празниците предложенията за работа да

...
Типично е по време на празниците предложенията за работа да
Коментари Харесай

Въпреки Великденските празници и почивни дни, броят на обявите за работа нараства

Типично е по време на празниците предложенията за работа да намалеят. Дейностите по асортимент на личен състав биват прекратени за малко, до момента в който се любуваме на празничните и почивни дни.

През миналия месец април 2022г., предложенията за работа не понижиха. В някои браншове се следи спад на предложенията, само че като сбор отчитаме даже дребен растеж от 1%. Това демонстрира ежемесечният разбор на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger. Броят на обявите за работа е малко над 52 500 и на годишна база са се нараснали с 21% (спрямо април 2021г.).

Продължава двуцифреният растеж на обявите в бранша „ Хотелиерство и ресторантьорство “. През април 2022г. броят на предложенията в него е повишен с 14% и към този момент има над 11 000 оповестени позиции за претовареност.

На второ място по растеж, както и в предходния месец, е секторът „ Търговия и продажби “ с нарастване от 7%. Следват секторите „ Логистика и превоз “ (4%) и „ Здравеопазване и фармация “ (1%).

При останалите браншове следим спад на броя на обявите и той е както следва:

„ Производство “ (-2%), „ Строителство “ (-3%), „ Маркетинг и реклама “ (-7%), „ Счетоводство, одит, финанси “ (-9,3%), „ ИТ “ (-9,4%), „ Административни и обслужващи действия “ (-9,4%).

Дялово разпределение

Като резултат от непрекъснатото повишаване на предложенията в бранша „ Хотелиерство и ресторантьорство “, той е на път да заеме първото място като дял от общия брой разгласи и да изпревари обичайния водач – бранш „ Търговия и продажби “.

Последният към момента заема челното място с 21,6%, само че води едвам с 0,1% бранша „ Хотелиерство и ресторантьорство “, чийто дял през април 2022г. е 21,5%.

На трето място продължава да бъде секторът „ ИТ “ с дял от 14%, а след него се подреждат секторите: „ Производство “ (13%), „ Административни и обслужващи действия “ (9%), „ Логистика и превоз “ (8%), „ Счетоводство, одит, финанси “ (4,4%), „ Строителство “ (4,4%), „ Здравеопазване и фармация “ (3,4%), „ Маркетинг и реклама “ (2,9%) и „ Изкуство “ (1%).

Работа от вкъщи

Според разбора на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger, предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа в края на април доближават съвсем 6000 или 11,6% от общия брой разгласи.

Спрямо предходния месец март броят на този вид оферти се е нараснал с 8%, а съотношението им по браншове е следното: „ ИТ “ (55%), следвани от „ Административни и обслужващи действия “ (15%), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (15%) и „ Търговия и продажби “ (5%).

Обяви с условие за владеене на зелен сертификат

Предложенията, притежаващи условие за разполагаем зелен документ (удостоверяващ приключен цикъл на имунизация против COVID-19 или неговото преболедуване), не престават да понижават. След като в края на април противоепидемичните ограничения са публично анулирани, следим едвам 50 оферти, изискващи зелен документ.

Предлагане по градове

През април 2022г. общият брой на обявите във водещите регионални градове е намалял с 3%. Изменението по градове е както следва: София (-6%), Пловдив (-2%), Варна (6%), Бургас (5%), Русе (-12%) и Стара Загора (5%).

Като дялово систематизиране предложенията във водещите регионални градове заемат 72% от всички разгласи. Разпределението във всеки от тези градове е както следва: София (43%), Пловдив (9%), Варна (10%), Бургас (4%, Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Обяви подобаващи за бежанци

Броят на обявите за работа, подобаващи за бежанци през април е над 2600 – растеж от 16% по отношение на март. Като дял този вид оферти е към 5% от общия брой разгласи в страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР