Тиери Хейнс е директор на единствения в света пътуващ конкурс

...
Тиери Хейнс е директор на единствения в света пътуващ конкурс
Коментари Харесай

Тиери Хейнс: Ценителите ще открият БГ ракията в Пловдив

Тиери Хейнс е шеф на единствения в света пътуващ конкурс за спиртни питиета - Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Той е съветник по високоалкохолни питиета към профилираната организация „ Винопрес “ в Белгия, където дава препоръки и за създаването на нови артикули. Организатор е на азиатския конгрес и конкурс за вино и високоалкохолни питиета The Silk Route. Тиери Хейнс е квалифициран поземлен инженер, с магистратура по земеделско инженерство от уважавания Католически университет в Льовен, Белгия, както и с магистратура по бизнес администрация. Владее френски и британски език. Във връзка с идното домакинство на Пловдив на 18-ото издание на конкурса Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles от 21 до 23 август той даде особено изявление за " Марица ".

- През 2016 година Пловдив бе хазаин на Concours Mondial de Bruxelles, a през 2018 година ще посрещнем Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Защо избрахте България и още веднъж Пловдив?

-През последните няколко години българската промишленост на високоалкохолни питиета претърпя голяма смяна и предлага страхотни питиета на доста високо равнище. Малцина знаят, че България е на първо място производител на високоалкохолни питиета и създава 180 милиона литра алкохол годишно в съпоставяне със 120 милиона литра вино на година. Една от главните цели на Spirits Selection by Concours Mondial du Bruxelles е да запознае членовете на журито с нови производители и с достоверни питиета. На световно равнище се предвижда растеж на всички високоалкохолни питиета, които са пречистени и направени майсторски. Ракията е надълбоко вкоренена в традициите на Балканите и е национална напитка на българите. Но отвън този район за тази категория се знае малко. В света са следи наклонност към желание и по-високо ползване на “craft ” питиета - на по-малки производители и занаятчии, в лимитирани количества, само че с високо качество. Потребителите желаят да знаят какво пият, от кое място идва, кой го създава. В известна степен производителите желаят да се върнат към корените си. Те се връщат към артикули с история и завещание и същинско чувство за мястото, на което са направени. България може да предложи всички тези неща.  

Интересно е също така да се означи и че домашно създадената ракия е към момента доста известна и разрешена от държавното управление. Традиция, която е изчезнала в доста от западните страни. Това craft произвеждане съществува паралелно с индустриалното произвеждане на етилов алкохол. Провеждането на състезанието тази година в Пловдив ще бъде отличен мотив водачите на мнение, интернационалните вносители и разпространители да открият българската ракия и българската промишленост на високоалкохолни питиета.

- Готова ли е към този момент програмата на състезанието?

-По време на 4-дневната стратегия членовете на журито на Spirits Selection ще имат опция да научат повече за произхода и традициите на българската ракия, да посетят локални производители и да станат очевидци на индустриалния развой, да беседват с локални производители и несъмнено да опитат българска ракия, както и други високоалкохолни питиета. Дегустациите са от 21 до 23 август, до обед. Посещенията на локалните производители са планувани за следобяд. Преди Конкурса (на 20 август), ще има няколко мастъркласа за членовете на журито и за представители на българската високоалкохолна промишленост. Сред тематиките, които ще се разискват, са: “Влиянието на типа бъчва върху oтлежаването на високоалкохолнитe питиета ”, „ Дефекти при високоалкохолните питиета “, „ Дегустация на емблематично уиски от целия свят “ и други Разбира се, ще има и няколко мастъркласа за българската ракия, а по-късно - дегустация. Българските производители са поканени да вземат участие в тези мастъркласове. За тези от членовете на журито, които се интересуват да научат повече за българската промишленост на високоалкохолни питиета и за българската история и просвета, ще предложим разширена стратегия, която включва посещаване на производители и туристически забележителности в централната и източна част на България.

- Какви ще са изгодите за Пловдив от провеждането на Spirits Selection?

-Конкурсът дава неоспорими благоприятни условия пред водачите на мнение и дистрибуторите. Членовете на интернационалното жури ще открият историческото и културно завещание на Пловдив и сигурно ще опишат за него в своите изявления. Целта на Spirits Selection е да популяризира района хазаин и локалните сътрудници в организацията на състезанието.

- Как могат българските производители да се включат в Spirits Selection 2018?

-Очакваме да получим много образци от България, които да вземат участие в конкуренцията. Всички образци се дегустират „ на сляпо “, членовете на журито в никакъв случай не виждат бутилката. Това е една отлична опция производителите да схванат по какъв начин техният артикул се съизмерва с продуктите на други държави-производители. Препоръчваме на производителите от България да се включат и в първия ден на програмата на Spirits Selection,  когато има опция да изложат свои артикули - по време на тържествената вечеря. Най-добрият метод за основаване на нови бизнес контакти.

- Какви са условията и в какви периоди българските производители би трябвало да изпратят образци за присъединяване в състезанието?

- Регистрацията към този момент е отворена. 22 юни 2018 година е крайният период за регистрация и изпращане на образци в България. Най-лесно е да се направи онлайн на http://registration.spiritsselection.com/index.php?page=identification. Всеки производител би трябвало да изпрати по 2 бутилки от 1 заготовка на адрес M&M Militzer & Muench BG Co Ltd., ул. „ Андрей Германов “ 11, гр. София. Може да се изпращат образци в най-различни категории: уиски, ром, бренди, джин, ликьор, водка и други

- Сигурно сте опитвали българска ракия. Какво мислите за нейния усет и мирис?

- Опитвал съм няколко пъти българска ракия. За първи път - през 2015 година Това беше първата година, в която български производители взеха присъединяване в Spirits Selection. По време на Балканския фестивал на ракията предходната година пробвах разнообразни ракии - от дюля, круша, сливи, кайсия. Всички бяха страхотни. Свежи, сложни - със комплицирани аромати и усети, запазили качествата и мириса на плода, от който са направени. Гроздовата ракия е на същото равнище, на което е положителното бренди, създадено в други елементи на света. За разлика от коняка или арманяка, които се дестилират главно от сортовете Ugni Blanc или Folle Blanche, гроздовите ракии може да се създадат от най-различни типове грозде, като някои от тях са присъщи за България.

- Откога ракията е в асортимента на Spirits Selection?

- Както споделих, България взе участие в Spirits Selection от 2015 година Броят на мострите, с които страната ви взе участие от този момент, е относително един и същи. През 2017 година България се състезаваше с 16 образци на ракия, водка, бренди, ром, уиски и ликьор, като броят на мострите ракия беше най-голям. През 2017 година 3 от мострите бяха отличени с орден. През 2016 година 7 от подадените 18 образци получиха отличие, което е успеваемост от над 40%. През 2015 година 4 от участвалите 18 образци бяха наградени. За изданието на състезанието в Пловдив тази година се надяваме на присъединяване от най-малко 50 български образци на високоалкохолни питиета.

- През 2017 година България получи един огромен златен орден и един златен за бренди, както и един златен орден за уиски. Очаквате ли в този момент българска ракия да завоюва орден?

-Spirits Selection е обективен и придирчив конкурс и процесът на оценка е доста непоколебим. Всеки производител записва в този годишен конкурс своите най-хубави питиета, тъй че това е конкуренция на високо равнище. Гроздовите ракии се състезават с бренди високо качество от други краища на света. Другите плодови ракии се правят оценка на едно с плодови дестилати от целия свят. Ние сме единственият конкурс, който прави инспекция на качеството на наградените питиета, а това включва извънредно скъпа и трудоемка логистика и разбори. Но ние имаме вяра, че е значително да има сходни инспекции на качеството и публикуваме резултатите от тях. За нас тези инспекции са един тип като кръвните проби в спорта - основани са, с цел да предотвратят нарушавания. Освен това резултатите от много други сходни състезания са изкривени: броят медали, които се присъждат, е замайващ. Ние не се стремим да даваме медали на 80% от мострите, тъй като това не би имало никакъв смисъл за потребителите и за производителите. Бихме желали тази година повече производители на ракия от България да вземат участие интензивно и да записват своите най-хубави артикули. И в случай че това стане, е допустимо да се чака повече от един орден за другите типове ракия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР