Тибо Вион е част от интернационалната селекция на ЦСКА през

...
Тибо Вион е част от интернационалната селекция на ЦСКА през
Коментари Харесай

Тибо Вион: Акрапович въведе повече агресия в ЦСКА, при него се чувствам най-добре

Тибо Вион е част от интернационалната селекция на ЦСКА през този сезон. Най-големият триумф в кариерата му е международната купа за юноши през 2013 година. Юноша на Мец, който беше притеглен от Порто. Откакто Бруно Акрапович пое " алените ", Вион е неизменим титуляр. Пасна доста на системата 3-5-2, от която босненският ментор не се отхвърля в никакъв случай. Преди старта на сезона Вион даде изявление за предаването " Код спорт ".

Измина половин година, откогато сте в ЦСКА. Как се чувствате?

- Наистина бях доста добре признат. Колективът е добър, а пък и имах шанса да срещна и французи в тима. Така че това улесни акомодацията ми. Когато дойдох, не бях играл от известно време поради Ковид-19. Трябваше ми малко време, с цел да мога още веднъж да се подвигна на крайници. В момента тимът се показва добре и мисля, че можем да реализираме нещо през този сезон.

ЦСКА игра чудесно в Лига Европа. Каква е вашата оценка за представянето?

- Показахме, че ЦСКА е класен тим. Можеше да се представим и по-добре, в случай че бяхме взели нещо от първия ни дуел против Клуж. След това - да, направихме слаб мач в Швейцария против Йънг Бойс. Затова пък фиксирахме два сполучливи резултата против Рома. Жалко за гостуването в Румъния, можеше да спечелим. Но като цяло огромното страдание се оказа загубата в първата среща с " Клуж ", която прекомерно рано обърка проектите ни.

Откакто сте в ЦСКА, се смениха трима треньори. Одобрявате ли честата смяна на кормилото на тима?

- Разбира се, че е комплицирана тази обстановка. Но когато един тим има неприятни резултати, нормално треньорът заплаща цената. Пристигнах тук при един треньор. За жал той бе освободен. После неговият асистент пое нещата. Трудно е за играчите при промените, само че в този момент сме в добра фаза с новия треньор и няма причина за нова смяна.

При кой от Стамен Белчев, Даниел Моралес и Бруно Акрапович се чувствате най-добре?

- С Акрапович аз се усещам най-добре. Неслучайно съумях да вземам участие във всички срещи под негово управление. Системата, която той употребява, дава отговор на моя профил.
 Снимка 518495
Източник:

Какво най-много промени Акрапович в ЦСКА?

- Акрапович вкара повече експанзия, повече неотстъпчивост. Използва доста пресата. Това прави силата на нашия тим сега. Откакто той е тук, има повече дисциплинираност, както на терена, по този начин и отвън него.

Акрапович залага извънредно на схемата 3-5-2 и тя очевидно носи триумф. При коя тактичност се чувствате най-добре на терена?

- Системата 3-5-2 и за мен е нова, защото във Франция не съм играл постоянно при нея. Но от моя позиция тя ми подхожда доста.

Голямата цел на ЦСКА е купата на България.

- Ако работим доста, всичко е допустимо. Лудогорец един доста добър тим, само че ще имаме пряк конфликт. Не бива да се подценява българският футбол. Първенството е много оспорвано. Вярно е, че когато излизат против нас, тимовете залагат най-вече на защитни дейности. Понякога това основава усложнения, тъй като ЦСКА от време на време се среща с петима бранители на противника. Въпреки че на терена демонстрираме, че сме по-добри, това може да ни сътвори усложнения при намирането на решения.
 Двама от ЦСКА висят с картони преди дербито с Лудогорец
Двама от ЦСКА висят с картони преди дербито с Лудогорец

Днес Мазику получи преувеличен жълт

Лудогорец ще е огромният съперник за купата. Колко добре е за вас, че той се провали доста гръмко в груповата фаза на Лига Европа?

- Не бива да гледаме на другите фронтове. Лудогорец е Лудогорец, а ЦСКА си е ЦСКА. Ние се представихме по-скоро добре в Европа - толкоз по-добре за нас. Те се показаха неприятно в евротурнирите - толкоз по-зле за тях. Но Лига Европа завърши за двата тима, остана ни шампионата на България. Ние ще дадем всичко от себе си, с цел да бъдем по-високо в класирането.

Има ли различен тим с капацитет за купата?

- Откакто съм тук не съм срещал към момента всички тимове в шампионата. То към този момент беше почнало. Може би Локомотив (Пд).

Много пъти през годините като неприятна традиция се оформи ЦСКА да стартира мъчно новата година. Подготвихте ли се добре тази зима?

- Това не е проблем единствено за ЦСКА. Винаги и в предходните ми тимове след зимната пауза сме срещали сходни усложнения. Но ние направихме добра подготовка, работихме доста, бяхме и на лагер в чужбина.

Кой е обичаният ви мач за ЦСКА до момента?

- Двубоите в Лига Европа. А другояче, когато дойдох в България да подпиша, бях на трибуните и гледах мача против Лудогорец (2:2). Това беше конфликт, в който нашият тим игра доста мощно. А и като прибавим публиката, в действителност този дуел остава най-много в съзнанието ми.
 Снимка 518492
Източник:

Научихте ли думи на български?

- Да, мога да кажа добър ден, благодаря, което несъмнено, е... същото и на френски. Но най-много " Само ЦСКА! ".

Колко време се виждате още в ЦСКА?

- Ще мисля сезон за сезон. Подписах за две години - до 2022-а. В края на този сезон ще забележим какво сме свършили, дали клубът е удовлетворен от мен и това ненапълно ще подскаже и бъдещето ми.

Разкажете и за вашата кариера. Как започнахте с футбола?

- Започнах доста млад в Мец. Изкарах целия интервал в академията. Малко преди да подпиша първия си професионален контракт, ме потърсиха от Порто. Предложиха ми договор за пет години, от които изкарах три. После ме приканиха още веднъж в Метц и подписах с родния ми клуб. Спечелихме Лига 2, след това се задържахме в Лига 1. Подвизавах се там в продължение на три години и половина и прекосих в Ниор от втора дивизия. Изкарах в този клуб три години. Миналата 2020-а бе много сложна поради пандемията, само че получих оферта от Хъл. В края нещата обаче не се получиха с британския клуб и тогава пристигна офертата от ЦСКА.

Винаги ли сте играл като бек?

- Не, като напълно млад играех като нападател и то на върха на офанзивата. После прекосих на дясното крило. Това се случи в Порто и в юношеските обединения на националния тим. После в Ниор пристигна един треньор, който ми предложи да заиграя като десен бранител.

Юношата сте на Мец, където прочут футболист е бил сегашният състезателен шеф на ЦСКА - Пламен Марков. Говорили ли сте с него за френския тим?

- Когаго пристигнах, поговорихме за Мец. Той ми описа за своите години в клуба. " Мец " апропо не се е трансформирал доста, може да се каже, че е един фамилен клуб. Марков пази доста положителни мемоари от Мец и от време на време се връща там, с цел да се срещне с другари и някогашни съотборници.
 Снимка 518496
Източник:

Какво е на 17 години да ви предложения Порто?

- Това е една осъществена фантазия, тъй като Порто е един от огромните европейски клубове. По същото време получих предложение и от Мец, само че след размисъл дружно със фамилията ми избрах Порто, тъй като разликата сред двата клуба в действителност е огромна.Тогава за малко кръстосахме пътищата си със настоящия ми съотборник в ЦСКА Тиаго Родригеш, който също пристигна в отбора. Хубаво време беше в действителност, а пък и в Португалия се живее добре. Когато се завърнах в Мец, бях преотстъпен за една година на белгийския Серен.

В националния тим сте играл на европейско за юноши през 2012 година, а ставате международен първенец през 2013-а с тима до 20 години. Какво ще ни разкажете за тези два шампионата?

- Когато подписах с Порто, селекционерът на юношеския народен тим Пиер Монковски ме потърси. Каза, че ме следи към този момент от много време и счита, че в този момент е моментът да ме повика. Първата година играхме най-вече контролни срещи. После имахме квалификации за европейско. На самите еврофинали отпаднахме от Испания на полуфинал. А на идната година на международното в Турция спечелихме купата след победа във финала против Уругвай. Наложихме се след осъществяване на дузпи.
 ЦСКА победи Славия с 1:0 като посетител
ЦСКА оцеля в преспите на " Овча купел ", красиво осъществяване на Соу връчи трите точки на " армейците "

Минимален триумф за " алените " на сложния терен в столицата

Франция завоюва международната купа при юношите. Къде пазите златния орден?

- У дома във Франция. Имам сбирка от фланелки на футболисти от тимове, против които съм играл. При тях е и медалът. Пазя го добре в едно ъгълче.

Кои бяха най-известните ви съотборници тогава?

- Всички играчи от оня тим преди време са сега в огромни клубове. Например - Пол Погба, Кондогбия от Атлетико, Юмтити от Барселона, Дин от Евертън, Товен от Марсилия. Имахме мощно потомство и бяхме измежду любимците. Неслучайно успяхме да спечелим купата.

Какъв е Погба отвън терена?

- Погба е суперпич отвън терена. Може би някои, като го видят на терена, си мислят, че не е по този начин, че е нахален, само че той е един прелестен човек. Той е роден водач.
 Снимка 518493
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР